Tirsdag kveld denne uken falt sjansene dramatisk for at Storbritannia får på plass en avtale med EU før de etter planen skal forlate unionen om drøye to måneder.

Onsdag kveld overlevde Theresa May tillitsvoteringen i Parlamentet og fortsetter som statsminister.

Jeremy Corbyn fremmet mistillitsfroslag mot statsminister Theresa May, men fikk ikke flertall.
Jeremy Corbyn fremmet mistillitsfroslag mot statsminister Theresa May, men fikk ikke flertall. (Foto: Kirsty Wigglesworth/AP)

May hadde brukt flere måneder på å forhandle frem en skilsmisseavtale med EU, men denne ble nedstemt av et knusende flertallet i parlamentet.

Økonomer og analytikere stikker nå hodet sammen for å finne ut hva som er de mulige veiene videre. Ifølge Danske Banks senioranalytiker Mikael Milhøj, er det ett scenario som peker seg ut som spesielt negativt:

– Vi kan ikke utelukke en brexit uten en avtale, noe som vil føre til en massiv svekkelse av pundet, sier Milhøj.

Fem mulige utfall

Hva som vil skje videre nå, er fremdeles helt åpent. Økonomene trekker imidlertid frem disse fem mulige utfallene av brexit-kaoset:

  • Theresa May får godkjent en revidert skilsmisseavtale. 40 prosents sannsynlighet.
  • Parlamentet stemmer for «norsk» løsning. Ti prosents sannsynlighet.
  • Det blir en ny folkeavstemning. 30 prosents sannsynlighet.
  • Regjeringen går av og det blir nyvalg. Fem prosents sannsynlighet.
  • Ingen avtale- hard brexit. 15 prosents sannsynlighet.

Sannsynligheten er beregnet av Danske Bank.

Det er høyst uklart om det i det hele tatt er mulig å få på plass en skilsmisseavtale med EU innen fristen 29. mars, og uansett hva som skjer, er sannsynligheten nå større for at Storbritannia må søke EU om å få utsatt brexit.

Hva som vil skje dersom de ikke får til dette, er usikkert, men Milhøj er klar på at dette er det scenarioet som vil gi de verste markedsreaksjonene.

– Vi tror ikke dette er veldig sannsynlig. Det eneste det er flertall for i parlamentet, er å unngå at det blir en «hard brexit». Likevel er det fremdeles en risiko for at det skjer ved hjelp av et uhell, sier Milhøj.

Lite sannsynlig med nyvalg

Like etter at parlamentet stemte ned skilsmisseavtalen til Theresa May tirsdag kveld, la opposisjonslederen Jeremy Corbyn fra partiet Labour frem et mistillitsforslag mot regjeringen.

Parlamentet skal stemme over dette onsdag kveld, og dermed er det mulig at regjeringen må gå av.

Ifølge analysen til Danske Bank er dette det minst sannsynlige utfallet, og nest etter en «hard brexit» er det dette utfallet som vil gi de mest negative markedsreaksjonene.

For det første er det lite trolig at forslaget får flertall, og selv om det skulle skje, vil parlamentet få 14 dager til å forsøke å danne en ny regjering.

Først da kan det sittende parlamentet bli oppløst, og deretter må det gå over tre uker før et nyvalg kan bli utløst, ifølge James Smith, som er økonom i ING.

– Dersom Labour skulle vinne nyvalget, er det sannsynlig at de vil gå tilbake til Brussel for å reforhandle. Det vil ta tid, og når en revidert avtale ligger på bordet, vil det fremdeles ta tid før den blir implementert, skriver James Smith i en rapport.

Les Kjetil Wiedswangs kommentar om veien videre for brexit: «Winter is coming» dnPlus

Kan gå for norsk løsning

Etter at May ikke fikk brexit-avtalen sin godkjent av parlamentet onsdag, har hun bare noen få dager på seg til å komme tilbake med en plan B, dersom hun ikke blir felt onsdag kveld. Hun har selv sagt at hun vil presentere en ny plan på mandag neste uke.

Dersom det i det hele tatt skal være noen muligheter, må planen hun presenterer resultere i en avtale for at hun skal rekke tidsfristen.

Det tar 21 dager å implementere en ny lov for Storbritannia, og derfor må en avtale være godkjent senest 26. februar. Innen da må Theresa May ha forhandlet frem en ny avtale med EU, og hun må ha fått den gjennom i parlamentet.

En mulighet som løftes frem av flere er at parlamentet på mandag stemmer for en løsning med hvor Storbritannia får bedre tilgang til EUs indre markedet. Dette omtales som en «norsk» løsning.

– Fra et økonomisk synspunkt er dette en helt grei løsning, hvor mye vil forbli uendret. Vi tror likevel ikke sannsynligheten er stor for at parlamentet går for dette. Hvorfor skal Storbritannia gi fra seg innflytelse i EU, men forbli en del av det indre markedet? spør Milhøj.

To utfall gjenstår

Da gjenstår det bare to muligheter, og det er disse to utfallene som er de mest sannsynlige, ifølge Danske Bank. Enten blir det ny folkeavstemning, eller så får May gjennom en revidert avtale.

Ifølge Milhøj vil begge disse utfallene gi positive markedsreaksjoner.

– Vi tror sannsynligheten er størst for at May får gjennom en revidert avtale når fristen nærmer seg og presset øker, sier Milhøj.

Den andre muligheten er at det blir en ny folkeavstemning om hvorvidt Storbritannia skal forlate EU eller ikke.

– Det er vanskelig å si hvilke av disse scenarioene som vil slå til. Uansett vil Storbritannia mest sannsynlig bli nødt til å søke EU om å utsette brexit, sier Milhøj, og legger til:

– Spesielt dersom det blir en ny folkeavstemning om brexit. Den kan tidligst bli gjennomført til høsten. Det er heller ikke gitt at britene har endret mening. I meningsmålingene ligger det an til et knapt flertall for å bli i EU, men det er svært jevnt, sier senioranalytikeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator mener alle bør spare: Her er hennes fire spareråd
01:55
Publisert: