Pundet falt hele 17 øre på mandag denne uken som følge av den britiske statsministeren Boris Johnsons' harde tilnærming til brexitforhandlingene.

I løpet av de fire siste dagene har pundet svekket seg nesten tre prosent, og styrer dermed mot det verste fallet siden høsten 2016, ifølge Bloomberg.

– Årsaken til svekkelsen er at investorene er blitt mer bekymret for hvordan sagaen om brexit vil ende, skriver Danske Banks senioranalytiker Mikael Milhøj i en rapport.

Tirsdag handles pundet for 10,63 kroner, som er det laveste nivået siden i fjor høst.

«Investorene er blitt nervøse»

Det var forrige uke at Boris Johnson tok over som statsminister i Storbritannia, etter at avtalene som hans forgjenger Theresa May hadde lagt frem ble stemt ned tre ganger i parlamentet.

I løpet av de siste dagene har Johnson utnevnt flere prominente skikkelser fra det konservative partiets harde brexit-fløy til nøkkelposter i kabinettet.

Statsminister Boris Johnson ordner håret sitt mens han holder en tale i vitenskaps- og industrimuseet i Manchester.
Statsminister Boris Johnson ordner håret sitt mens han holder en tale i vitenskaps- og industrimuseet i Manchester. (Foto: Pool/Reuters)

Samtidig har både Johnson og flere ministere gjentatt at de fortsetter å forberede seg på en brexit uten avtale, en såkalt «hard brexit», og at de ikke har tenkt å inngå forhandlinger med EU før EU erkjenner at en brexitavtale med en åpen grense mellom Nord-Irland og Irland ikke er et alternativ.

– Hvor brexit ender er vanskelig å si, men investorene er blitt nervøse igjen, skriver Milhøj.

40 prosents sannsynlighet

Den økte frykten for en «hard brexit» har fått en rekke investorer til å kvitte seg med store mengder av den britiske valutaen. Financial Times har snakket med Robert Turner, en megler i RBC London, som sier at salget av pund ikke har vært så stort som det var på mandag siden 11. desember i fjor.

Ifølge Bloomberg har ikke volatiliteten i pundet vært større siden finanskrisen.

Unicredit anslår nå at sannsynligheten for en «hard brexit» er på 40 prosent, opp fra deres tidligere anslag på 25 til 30 prosent.

Johnson har sverget at Storbritannia skal forlate EU innen slutten av oktober, med eller uten avtale.

Vil gi massiv svekkelse

Milhøj understreker at selv om Boris Johnson ikke ville hatt noe imot en brexit uten avtale, så har ikke matematikken i underhuset forandret seg bare fordi statsministeren er byttet ut.

– Ja, den harde brexit-fløyen har makten, men når flertallet er så smått og skrøpelig som det er, så krevet det ikke mange moderate konservative til å bringe regjeringen i mindretall, skriver han.

Derfor tror seniorøkonomen, som nå har fulgt brexit tett i en årrekke, at det enten går mot nok en utsettelse av brexit, eller nyvalg i løpet av året.

– Likevel kan man ikke utelukke en «hard brexit». Det er tross alt det som vil skje rent juridisk hvis britene ikke foretar seg noe, skriver han.

Dersom en hard brexit blir realiteten, spår Danske Bank en massiv svekkelse av pundet, trolig ned mot samme kurs som euroen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.