Nesten et år er gått siden britene stemte for å melde Storbritannia ut av EU. Siden har det haglet med politiske utspill fra begge sider, og de fleste hadde stålsatt seg for en hard brexit med statsminister Theresa May i spissen, som har advart Brussel og Europakommisjonen om tøffe forhandlinger.

Etter at May mistet sitt sterke mandat etter det sviende nederlaget i det britiske parlamentsvalget hersker det full forvirring om hvilken strategi Storbritannia egentlig skal følge i forhandlingene.

Klokken 11.00 sparkes det hele i gang med det første forhandlingsmøtet mellom EUs sjefforhandler Michel Barnier og Storbritannias brexitminister David Davies i Brussel.

Kan ende opp uten avtale med EU

David Davies har omtalt brexit som den mest kompliserte forhandlingen noensinne. Det er nok heller ingen tvil om at Michel Barnier, som tidligere har vært fransk utenriksminister, står overfor en av de tøffeste oppgavene i sin karriere når han skal lede EU gjennom de krevende forhandlingene.

Barnier advarte forrige uke Storbritannia om å kaste bort mer tid og sa til en rekke internasjonale aviser at britene risikerte å ende opp uten en avtale med EU dersom de ikke starter forhandlingene snart.

Handelsbanken Capital Markets legger seg i samme spor som Barnier og skriver i morgenrapporten mandag at jo lenger de britiske politikerne bruker på å bli enige seg imellom, desto kortere tid har de til å finne en løsning med EU.

– Folkeavstemningen i Storbritannia kan dermed ha økt sannsynligheten for at Storbritannia forlater EU uten noen avtale, skriver Handelsbanken i rapporten.

Politisk kaos før forhandlinger

Nyvalget Theresa May utlyste i midten av mai for å styrke sitt mandat mislyktes fullstendig og har sendt landet inn i politisk kaos.

– Theresa May ønsket seg et sterkt mandat fra folket til å søke en hard brexit for Storbritannia, det vil si at landet forlater både tollunionen og EUs indre marked. Men det mandatet fikk hun ikke. Flertallet i det britiske parlamentet ønsker nå en mykere form for brexit, men hvordan den eventuelt skal se ut er fremdeles uklart, skriver Handelsbanken.

Enkelte ministre i Mays parti ønsker ifølge Bloomberg å forandre Mays brexit-strategi om å beskytte handelsavtalene med EU, i stedet for å fortsette å jobbe for Mays mål om å ta kontroll over blant annet immigrasjonslovgivning.

– Om Theresa May, som foreløpig er statsminister, men en svært skadeskutt sådan, vil være i stand til å forhandle om noe hun selv ikke har meislet ut og brenner for er også svært uklart, skriver Handelsbanken.

Regning: 946 milliarder kroner

De første forhandlingene er forventet å være samtaler om samtalene, der partene legger en plan for forhandlingene fremover. Den såkalte brexit-regningen vil sannsynligvis være elefanten i rommet i de tidlige forhandlingene, skriver Bloomberg. Embetsmenn i EU har antydet at regningen kan komme opp i 100 milliarder euro, omtrent 946 milliarder kroner, ettersom EU vil få Storbritannia til å betale for tidligere budsjettforpliktelser.

– EU har i alle fall ikke tenkt å gjøre dette lett for Storbritannia. Det virker som om de gjenværende 27 EU-landene er innstilt på å gjøre det så lite attraktivt for et land å forlate unionen som mulig, skriver Handelsbanken.

Fristen for å bli enige om en avtale er i oktober 2018. Blir avtalen ratifisert skal Storbritannia etter planen gå ut av EU 29. mars 2019.(Vilkår)

Juni kan være så hektisk for småbarnsforeldre at noen drømmer om å havne på sykehus for å få litt fred
– En gang var juni sol og utepils, nå er det bare stress
02:21
Publisert: