Theresa May ble straffet hardt av markedet torsdag. Dagen før kunne hun feire at regjeringen hennes hadde godkjent et utkast til en skilsmisseavtale mellom Storbritannia og EU, men feiringen ble kortvarig.

Brexitminister Dominic Raab utløste et skred av avganger da han annonserte at han trakk seg fra regjeringen torsdag formiddag.

Samtidig begynte det å rase utfor i markedene.

– Markedsreaksjonene var ikke til å misforstå, skriver valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i en rapport fredag morgen.

Økt sannsynlighet for avgang

Pundet svekket seg markant, mens renten på britiske statsobligasjoner falt med 12–15 basispunkter.

Investorene ble svekket i troen på britisk økonomi. Forventningene til neste renteheving ble skjøvet fra november neste år til februar 2020.

– Bookmakerne endret oddsene for at May mister jobben i løpet av 2018 fra 14 prosent til 56 prosent, skriver Østnor.

London-børsen hadde samlet en ganske flat dag på torsdag, men det var store forskjeller mellom de ulike sektorene. En rekke bankaksjer, som Lloyds Banking og Barclays, var ned rundt fem prosent, mens andre aksjer dro nytte av at pundet svekket seg.

– I pundet virket det å være enveistrafikk, skriver Østnor.

Pundet svekket seg med 1,8 prosent i løpet av torsdagen, men til tross for den kraftige svekkelsen er det enda et stykke ned til nivåene fra august tidligere i år.

Flere mistillitsforslag

Brexitavtalen må godkjennes i det britiske parlamentet for at den skal bli gyldig. Først skal avtalen behandles i EU 25. november, der den også må bli godkjent. Det britiske parlamentet skal trolig ikke stemme over avtalen før i begynnelsen av desember.

May har derfor noen uker på seg til å overbevise parlamentet om at hennes avtale er bedre enn ingen avtale.

Det er ikke gitt at May får sitte som statsminister til desember.

Senioranalytiker Lars Mouland i Nordea Markets skriver i en rapport at en av Mays argeste motstandere, Jacob Rees-Mogg, torsdag sendte inn et mistillitsforslag mot May.

– Flere konservative parlamentarikere gjorde det samme, men det er foreløpig ikke kommet inn de nødvendige 48 brevene som skal til for å starte opp den formelle mistillitsprosessen, skriver Mouland.

Valg mellom to onder

DNB Markets' Østnor skriver at det så langt ikke ligger an til at mistillitsforslaget mot May får flertall.

Torsdag uttalte Handelsbankens sjeføkonom, Kari Due-Andresen, at hun tror brexit-avtalen blir nedstemt, og at det deretter gjenstår to muligheter: En hard brexit uten noen form for avtale, eller en ny folkeavstemning.

Østnor skriver at mange vil være enig med May om at en dårlig avtale er bedre enn ingen avtale, men at mange har tatt til orde for en ny folkeavstemning.

– Selv om parlamentsmedlemmene nå tar til orde for en ny folkeavstemning, er det høyst uklart om det er tilstrekkelig med tid til å gjennomføre det og på hvilket juridiske grunnlag man skulle kunne kreve det, skriver valutastrategen, og fortsetter:

– Selv om misnøyen om avtalen May bringer til torgs er stor, og den nok ikke oppnår flertall ved første gangs votering, kan det likevel ligge an til at et flertall i parlamentet til slutt vil stemme for. For i valget mellom to onder, er avtalen det minste.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det kan hende at en statsråd eller to, eller tre, eller fire går av
Dagens Næringslivs kommentator Kjetil Wiedswang kommenterer Brexit på TV2 Nyhetskanalen.
04:16
Publisert: