«Det blir stadig vanskeligere for Riksbanken å overse de mange tegnene på svakhet i innenlandsk etterspørsel», skriver London-baserte Capital Economics.

Analyseselskapet venter at den svenske sentralbanken, Riksbanken, vil måtte komme til å innse fakta og at den svenske kronen blir svakere i løpet av andre halvår.

Kraftig fall i forbruket

Tidligere denne måneden avholdt Riksbanken et av sine faste pengepolitiske møter. Der var sentralbanken positiv til utsiktene for svensk økonomi. Capital Economics ble overrasket.

«Vi hadde ventet at banken ville erkjenne økende tegn på svakhet i innenlandsk aktivitet ved å justere ned prognosene, men slik ble det dessverre ikke», skriver selskapet.

I to av de tre siste kvartalene har den innenlandske aktiviteten i Sverige falt. Capital Economics peker på to ting som har stukket seg ut i svensk økonomi i andre kvartal:

  • PMI-tall for tjenestesektoren i juni viste et bratt fall til under tallet 50 for første gang på seks år. Tall under 50 indikerer fallende aktivitet i tjenestesektoren. Trenden har vært fallende i flere måneder på rad.
  • I mai falt forbruket i husholdningene med raskere takt på årsbasis enn de siste ti årene. Forbruket har falt fem av de siste seks månedene.

Spår finanskrisekrone

Capital Economics skriver at svenskekronen har klart seg fint de siste månedene på grunn av svak euro, men tror ikke det vil vare. Analysehuset skriver at kronen pleier å svekke seg når global handel dabber av, hvilket Capital Economics venter at den vil gjøre.

«Vi venter at kronen vil falle til 11 kroner per euro mot slutten av året – et mye større fall enn konsensus venter», skriver selskapet.

En euro har ikke kostet 11 svenske kroner siden finanskrisen, skriver Dagens Industri.

«Virke å benekte situasjonen»

Samtidig som husholdningenes forbruk har svekket seg, tror ikke Capital Economics at den siste lille oppgangen i svenske kjerneinflasjon vil holde seg. Derfor mener de det bare er et spørsmål om tid før Riksbanken må innta en litt mer «duete» holdning, altså mene at rentene må holdes lave.

«Gitt at beslutningstagerne virker å benekte situasjonen må ting kanskje bli mye verre før rentekutt er tilbake på tapetet. Likevel gir den siste utviklingen mer støtte til vårt syn om at renteøkningen fortsatt er en fjern utsikt», skriver selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.