Tirsdag samles Catalonias folkevalgte for å vurdere om regionen skal erklære uavhengighet. Ifølge myndighetene i Madrid kan det bety økonomisk katastrofe. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB varsler alvorlige konsekvenser om regionen bryter med Spania.

– Det ville bety stor usikkerhet både blant bedrifter og husholdninger, som ville dempet etterspørsel og den økonomiske veksten også i resten av Spania, skriver Haugland i sin morgenrapport tirsdag.

Haugland legger til at det også ville hatt konsekvenser for spanske statsfinanser. Statsgjelden har begynt å avta etter økonomiske reformer, men ved en løsrivelse vil gjeldsgraden i forhold til bnp stige betydelig.

– For det første fordi bruttonasjonalprodukt ville blitt mindre, ettersom Catalonia står for nesten en femtedel av den spanske verdiskapingen og mer enn en fjerdedel av eksporten. For det andre fordi budsjettunderskuddet ville blitt større, skriver Haugland.

Hun understreker imidlertid at DNB ser på det som sannsynlig at Catalonia forblir en del av Spania.

Varsler økonomisk krise

I et intervju med Bloomberg tv sier Spanias energiminister at ingenting vil fungere skikkelig fra øyeblikket Catalonia erklærer uavhengighet.

– Det vil være et problem i energisektoren, det vil være et problem i telesektoren, det vil være et problem i finanssektoren, selvsagt, sier han.

Catalonia er svært viktig for Spanias økonomi, og kalles «Spanias fabrikk». Regionen er Spanias rikeste og står for 19 prosent av Spanias bruttonasjonalprodukt, en fjerdedel av Spanias vareeksport og eksporterer både industri- og landbruksprodukter. Et selvstendig Catalonia ville hatt et bruttonasjonalprodukt på over 200 milliarder euro, ifølge NTB.

Catalonias president Carles Puigdemont og regionens politikere mener at folkeavstemningen i starten av måneden gir regionen mandat til å være uavhengig fra Spania. Statsminister Mariano Rajoy har avfeid folkeavstemningen, og stemplet den som ulovlig. Om ikke Puigdemont og katalanerne går bort fra planene om uavhengighet, risikerer de at spanske sikkerhetsstyrker kommer inn og tar kontroll, ifølge Rayjoy.

Møter motgang

Det er ikke bare de spanske myndighetene som er imot at katalanerne erklærer uavhengighet. Tysklands forbundskansler Angela Merkel ringte Rajoy for å uttrykke sin støtte til et samlet Spania etter folkeavstemningen.

Også Frankrikes Europa-minister Nathalie Loiseau har uttrykt sin skepsis til en løsrivelse.

– Hvis det blir en erklæring om uavhengighet, vil det være en ensidig handling, og det kommer ikke til å bli anerkjent, sa Frankrikes Europa-minister, Nathalie Loiseau, til nyhetskanalen CNews mandag.

Om Catalonia blir uavhengig, vil det også miste medlemskapet i EU. Unionen er lite lysten på at Spanias økonomi skal bli så svekket.

Mandag gikk spanske aksjer og obligasjoner opp som en følge av spekulasjoner om begge sider i konflikten vil ta noen steg tilbake. Hovedindeksen på Børsen i landet endte opp 0,5 prosent mandag, men har likevel tapt seg siden folkeavstemningen. Flere katalanske selskaper har flyttet sin base ut av regionen etter at konflikten eskalerte. (Vilkår)

Derfor bør Uber bli lovlig
Uber pop tar en pause i Norge.
01:45
Publisert: