Søndag møtte katalanske velgere opp for å delta i en folkeavstemning om uavhengighet. Spansk politi gikk hardt til verks for å hindre katalanerne, men ifølge en talsmann for regionmyndighetene stemte mer enn to millioner ja til et uavhengig Catalonia.

I alt 844 mennesker måtte søke helsehjelp som en følge av politiets metoder, ifølge lokale myndigheter. Spanias statsminister Mariano Rajoy har gjentatt at myndighetene ser på avstemningen som ulovlig, og at Spania ikke har noe å beklage.

Nordea Markets-strateg Jan von Gerich skrev i en rapport søndag at finansmarkedene så langt har brydd seg lite om Catalonias kamp for uavhengighet. Han mener det nå burde endre seg.

– Dagens begivenheter burde bli en oppvekker. Samtidig som fremveksten av en ny europeisk stat ser fortsatt ikke ut til å være et sannsynlig fenomen på kort sikt, har risikoene økt og bildet er enda mindre tydelig på mellomlang sikt, skrev von Gerich.

Han tror handlingene til spanske myndigheter vil styrke kampen for uavhengighet.

Kan ikke utelukke overraskelser

I dagens vurdering av prisnivået i Spania har man ikke tatt med uroen i Catalonia i vurderingen, ifølge von Gerich. Han spår at italienske obligasjoner vil styrke seg mot spanske, og at søndagens konflikt også vil styrke tyske obligasjoner. I tillegg er euroen blitt svekket mandag morgen.

Det store bildet vil imidlertid ikke bli særlig påvirket av hendelsene i Catalonia enn så lenge, ifølge von Gerich, men han mener investorer fortsatt burde være på vakt.

– Det er fornuftig å følge nøye med på situasjonen, ettersom ytterligere stygge overraskelser ikke kan utelukkes. For dem som ikke har Catalonia på sin liste over politiske risikoer, er det på høy tid å legge det til, skrev han.

Vil prege markedene

Seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad tok også opp søndagens hendelser i Catalonia i Nordeas morgenrapport mandag. Hun peker på at Catalonia representerer en femtedel av spansk økonomi, og dermed er av betydning for finansmarkedene.

– Den økende spenningen frem til valget har ikke preget finansmarkedene i stor grad, selv om spanske aksjer har gjort det noe svakere enn øvrige europeiske aksjer i september, skriver hun.

Spesielt spanske, men også europeiske markeder vil bli påvirket av uroen fremover, ifølge Slørstad, men hun understreker at Nordea ikke har noen tro på en langvarig effekt da en løsrivelse fremdeles er lite sannsynlig.

Selv om 90 prosent stemte ja til løsrivelse var det en lav valgdeltagelse hvor under halvparten stemte. På meningsmålinger før folkeavstemningen var det heller ikke flertall for løsrivelse. I tillegg vil hverken Spania eller EU godkjenne en løsrivelse. (Vilkår)

SMAK - BØRSBYENE HAMBURG
Hamburg er en by nordmenn vil trives i. Tips om kulturforskjeller og spise- og drikkekultur for businessmøter. Programleder Andreas Ihlebæk og regissør Marius Troy, laget av Matkanalen/Smak.
08:16
Publisert: