2018 ble det verste børsåret siden finanskrisen, men det er ikke dermed sagt at 2019 vil bli noe bedre.

En viktig årsak til at børsene har falt kraftig både i USA, Europa og Asia, er frykt for lavere økonomisk vekst. Nå indikerer en undersøkelse fra Duke University at global økonomi vil sakke farten i de kommende månedene.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank er klar på hva han mener om undersøkelsen:

– For å være helt ærlig, så mener jeg det denne undersøkelsen viser er skremmende, sier Lie.

Peker mot solid oppbremsing

Hvert kvartal gjennomfører Duke University en spørreundersøkelse blant 500 finansdirektører over hele kloden. Finansdirektører har god oversikt over både realøkonomien og finansmarkedene, og undersøkelsen har vist seg å gi en god pekepinn på hvordan økonomien i ulike regioner vil utvikle seg.

Helt spesifikt kan undersøkelsen si noe om hvordan regionale PMI-tall vil utvikle seg. Ifølge Bank of America Merrill Lynch, som har analysert tallene, indikerer de at global PMI vil falle til 47,3 innen februar fra 53,2 forrige kvartal.

De månedlige PMI-tall følges med argusøyne av investorer over hele verden, fordi de har vist en god evne til å fange opp endringer i økonomien lenge før andre statistikker. Et PMI-tall under 50, indikerer økonomisk tilbakegang.

Dersom de globale PMI-tallene skulle falle til 47,3, vil det være de laveste PMI-tallene på en årrekke.

Det vil igjen innebære en solid oppbremsing i global økonomi.

– Rapporten for fjerde kvartal maler et langt mer negativt bilde enn det flertallet av økonomer gjør for 2019. Faktisk indikerer rapporten større pessimisme enn tidlig i 2016, og på om lag samme nivå som sent i 2011 og i begynnelsen av 2012, sier Lie.

Under begge disse periodene ga Kina og sentralbankene i Europa (ECB) og USA (Fed) gass i form av pengepolitiske stimulanser.

Nå er situasjonen en helt annen. Både ECB og Fed er i ferd med å tråkke på bremsen.

«Kan bli en utfordring»

I desember satte Fed opp styringsrenten for niende gang på tre år. Etter et tiår med lave renter, ønsker den amerikanske sentralbanken å normalisere styringsrenten. Det gjør at det blir dyrere for selskaper og privatpersoner å låne penger, noe som trekker ned investeringer og forbruk.

Under eurokrisen i 2011 og 2012 pøste Fed og på med penger inn i obligasjonsmarkedet, mens ECB lovet å gjøre «hva som helst». I 2015 begynte også den europeiske sentralbanken med kvantitative lettelser.

Nå har denne pengestrømmen snudd.

Fed har begynt å kreve disse pengene tilbake fra markedet, mens ECB avsluttet sine verdipapirkjøp i desember.

– Resultatene fra undersøkelsen står i sterk kontrast til den oppfatningen som sentralbankene har om økonomien, som de mener gir grunnlag for å stramme inn pengepolitikken, sier Lie, og fortsetter:

– Med sentralbankene i innstrammingsmodus og med begrenset kapasitet til å stimulere økonomien kan det blir en utfordring dersom signalene fra undersøkelsen viser seg å være riktige.

Samsvarer med frykten i aksjemarkedet

Finansdirektørene som deltar i undersøkelsen er med andre ord sterkt uenige med sentralbankene, men ikke med finansmarkedene.

– Du kan si at undersøkelsen sammenfaller med vekstpessimismen som har kommet til syne i aksjemarkedet i fjerde kvartal, sier Lie.

For børsfallet i 2018 skyldtes ikke bare handelskrig og frykt for høyere renter. I Europa, hvor børsfallet har vært vesentlig kraftigere enn i USA, har PMI-tallene falt sammenhengende gjennom nesten hele 2018, til det laveste nivået på en årrekke.

Ifølge analysen til Bank of America Merrill Lynch, skal de falle enda mer, til et nivå som indikerer negativ vekst. Analysen peker også mot PMI-fall i USA.

– Dette sammenfaller med en negativ endringstakt i mange andre økonomiske nøkkeltall. Bare i desember har vi sett fem ulike regionale PMI-er falle samtidig. Det er første gang siden 2016 at det skjer, sier Lie.

Allerede torsdag denne uken kan vi få nye svar. Da kommer ISM-indeksen fra USA, som er en PMI-indeks. Markedet venter en nedgang, men fortsatt solide tall.

– Vi har et mer optimistisk syn på utsiktene for 2019 enn det undersøkelsen indikerer, men vi erkjenner at risikoen er på nedsiden, sier Lie.

Han har tro på fortsatt sterk vekst i amerikansk økonomi og bedring i Kina fra og med andre kvartal. En løsning i handelskrigen kan også gi en positiv impuls både til økonomien og finansmarkedene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hummerfiskerne i Honduras dykker til de blir paralysert eller dør
– Svaret er at de gjør det for barna sine
02:06
Publisert: