Knips!

Colin Ellis står rakrygget i Karl Johans gate og sikrer seg bilder av Stortinget.

– Døtrene mine ber meg alltid ta bilder, så de kan se hvor jeg har vært, sier han.

Ellis jobber som kredittstrateg i Moody's Investors Service, og er for øyeblikket på rundtur i Europa i forbindelse med kredittvurderingsbyråets årlige investorkonferanse.

Inne på Grand Hotel har han nettopp fortalt en håndfull menn og kvinner i dress om kredittrendene i Europa for 2018. Det ser ganske stabilt og betryggende ut.

Norge har som vanlig trippel A, som er den beste vurderingen som er mulig å oppnå.

Samarbeidsvillige politikere

– Dere har noen betydelige kredittstyrker. Norge har trippel A kredittvurdering av en rekke veldig gode grunner, sier Ellis, og lister opp:

  • Norge er en relativt rik økonomi ser man på inntekt og formue per innbygger, selv om landet er lite på global basis.
  • Norge har en anstendig økonomisk vekstrate på to prosent. – Det er ikke vill vekst, men ganske bra for en utviklet økonomi som er relativt moden, sier Ellis.
  • Norge har en historie med stødig finanspolitikk.
  • Oljefondet. – Det blir passet nøye på og kan fylle svært mange hull hvis det trengs å fylle hull, sier Ellis.
  • Politikere som er enige om hovedtrekkene i budsjettet før de engang er blitt enige om hvordan regjeringen skal se ut.

– Norge er et av de landene hvor jeg tror vi må se betydelig svekkelse i en rekke av disse faktorene over lengre periode for at trippel A-ratingen skal være i nærheten av å bli truet, sier Ellis.

– Ganske uvanlig

Spesielt den siste grunnen er ifølge Ellis veldig spesielt.

– Det som overrasket meg var at før regjeringen ble til i fjorårets diskusjoner, var det bred enighet om at regjeringens budsjettposisjon for 2018 skulle være en innstramning i finanspolitikken mot 2015 og 2017, sier Ellis.

Han rynker og løfter øyenbrynene om hverandre og ser seg undrende rundt, som om han egentlig ikke tror det.

– Jeg mener, helt ærlig, det er ganske ekstraordinært. Det er kanskje vanlig for nordmenn, men en slik form for enighet rundt finanspolitikk selv før en regjering er på plass, er ganske uvanlig, sier Ellis.

Og om det mot all formodning skulle komme en global økonomisk nedtur, tror kredittstrategen Norge vil stå godt rustet.

– Selv om det vil gi utfordringer, er vi veldig sikre på at norsk økonomi og den norske regjeringen tar de steg som er nødvendig for å sikre at kredittvurderingen ikke blir påvirket, sier Ellis, som mener Norge også får god sikring i å ha stemt nei til euro.

– Dere har ingen fastsatt valutakurs. En fleksibel valuta kan hjelpe bra på hvis det kommer et økonomisk sjokk, sier kredittstrategen.

Størst fare for korreksjon i Norge

I en rapport fra desember i fjor der Moody's Investors Service hadde analysert 20 utviklede økonomier, slo byrået fast at det er i Norge det er størst fare for en korreksjon i boligmarkedet.

Ellis, som var med å utarbeide rapporten, vil understreke at de ikke karakteriserer det norske boligmarkedet som en boble. Men Norge er ifølge Ellis og Moody's det landet der relasjonen mellom leiepriser og boligpriser, med forbrukerkostnader tatt i betraktning, er mest i ubalanse – som kan være et signal om en boble.

I Norge har det vært uttrykt bekymring for den økende gjelden blant husholdningene, som fortsatt vokser og nå ligger på 3263 milliarder kroner, ifølge SSB. Den blir ofte koblet opp mot boliglån og høye boligpriser.

Ellis sier at høyere gjeld kan utgjøre en høyere risiko, men at så lenge den er sikret i eiendeler er det ikke så risikabelt. Han skisserer noe av det verste man kan gjøre når boligprisene stiger:

– Verdien på huset mitt går opp 20 prosent. Jeg går til banken og øker boliglånet med ti prosent og tar ut noe av den ekstra verdien. Og i stedet for å bruke det på å utvikle huset mitt tar jeg kanskje de ekstra ti prosentene og bruker på ferie. Det er kanskje det verste du kan gjøre fordi du realiserer et lån mot en potensielt usikker eiendel (prisene kan gå ned), og du har brukt pengene på noe du aldri får tilbake, sier Ellis.

Han synes ikke de har sett så mye til dette i Norge, hvilket er bra.

– Så kanskje ikke så mye av forbruket er direkte holdt oppe av sikret gjeld, sier han.(Vilkår)

Brød og sirkus: «Slik lager du enda bedre krutonger av tørt brød»
Krutongene kan brukes i både supper og salater — eller som snacks alene før maten eller foran tv-en.
01:16
Publisert: