Nærings- og handelsminister Brian Mikkelsen fra Det konservative Folkeparti vil at danske sparere flytter noen av milliardene de i dag har i banken til mer risikofylte plasseringer.

Danskene har ifølge sentralbanken i dag rundt 840 milliarder danske kroner i banken. Nykredit, Danmarks største på boliglån, regner med at dette beløpet vil vokse til nye rekordnivåer.

Taper penger

Men disse bankinnskuddene gir null i rente og derfor ingen avkastning. Hvis man regner inn effekten av inflasjonen, taper faktisk danske sparekunder penger. For næringslivet tar bankene gebyrer for å passe på pengene, noe som gjør tapene enda større.

Mikkelsen sier han ikke vil tvinge husholdningene til noe.

– Men pengene bare står der til nullrente og gjør ingenting for samfunnet. Jeg håper vi kan sette noen av disse milliardene i arbeid, sier Mikkelsen.

Den danske sentralbanken – Nationalbanken – har hatt negative nøkkelrenter i et halvt tiår nå, lenger enn noe annet land på kloden. Målet er å forsvare danskekronens fastkurs mot euro.

Vil ha milliardene i arbeid

Mikkelsens mål er at noen av pengene som står i banken flyttes til aksjesparing. Tanken er at dette vil hjelpe dansk næringsliv, og at sparekundene får litt avkastning på sparepengene.

– Bankene selv tror de kan sette milliarder av disse pengene i arbeid som investeringer. Vi må se hvordan det endelige forslaget blir. Men dette er gratis penger, så hvorfor ikke sette dem i arbeid gjennom en aksjesparekonto, spør Mikkelsen.

200.000 og halv skatt

Sist måned fikk Mikkelsen politisk støtte til planen, som skal tre i kraft i 2019. Danskene skal få sette opptil 200.000 kroner på aksjesparekonto mot at de skattlegges 17 prosent, som er under halvparten av skattesatsen på kapitalutbytte. Planen innebærer også at aksjesparerne kan få skatterabatter på investeringer opp til 800.000 kroner i oppstartsselskaper.

Ifølge Nordea vil Danmark fortsatt ha negative renter til 2020, minst.(Vilkår)

Her lurer DNs reporter Hotels.com prisene
Det er stor forskjell på nettprisene du blir tilbudt om leverandøren ser at du er en kunde i Norge eller om leverandøren tror du befinner deg i utlandet.
01:19
Publisert: