13:45 torsdag legger Den europeiske sentralbanken (ECB) frem en fersk rentebeslutning.

Det er bred enighet om at styringsrenten blir holdt uendret på minus 0,4 prosent og at det ikke kommer noen endringer i pengepolitikken på dette møtet.

Det er imidlertid knyttet mer spenning til den påfølgende pressekonferansen, og om, eventuelt hva, sentralbanksjef Mario Draghi vil signalisere. En vending i kommunikasjonen om fremtidig pengepolitikk eller bekymring for sterk euro kan fort føre til støy i markedene.

Ifølge sjeføkonom Jacob Graven i danske Sydbank er det ett spørsmål Draghi må besvare.

Jacob Graven.
Jacob Graven. (Foto: Sydbank)

– Hvorfor skal renten i eurosonen være negativ lang tid fremover når europeisk økonomi suser av sted med høyeste fart på over ti år, og optimismen er skyhøy blant forbrukere og bedrifter, spør han i en oppdatering i forkant av rentemøtet.

Kan så et krisefrø

Han mener sentralbankens korte svar er at inflasjonen fortsatt er langt under målsetningen. I januar falt inflasjonen til 1,4 prosent i eurosonen.

– Derfor er det behov for fortsatt ekstremt lave renter som kan gi ytterligere kraft til det økonomiske oppsvinget og over tid presse inflasjonen opp til målsetningen, skriver Graven.

Han forklarer imidlertid det kan være farlig å holde rentene for lave for lenge.

– Ekstremt lave renter under et sterkt økonomisk oppsving kan bety at forbrukere og bedrifter kommer til å låne flere penger enn hva som er bærekraftig på sikt. Samtidig kan de lave rentene presse investorer til å investere i mer risikofylte finansielle aktiva, som senere kan risikere å falle kraftig i kurs, skriver sjeføkonomen.

– Økt risikotagning hos låntagere og investorer kan i verste fall så frøet til den neste økonomiske krisen og kan dermed slå feil på lengre sikt.

Går på skinner

Europeisk økonomi har gått glimrende det siste året.

Tilliten blant forbrukerne økte kraftig denne uken. Tillitsindeksen steg til 1,3, langt mer enn de 0,6 som var ventet på forhånd.

Onsdag kom PMI-tallene inn på 58,6 i januar, mot ventet 58,1. Disse tallene måler aktiviteten i industrien og tjenestesektoren. En indeks over 50 viser tiltagende aktivitet.

Kjersti Haugland.
Kjersti Haugland. (Foto: Gunnar Blöndal)

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier at det nå er stadig flere som forventer at verdipapirkjøpene til ECB skal avsluttes i september.

– Det er priset inn en betydelig sannsynlighet for at rentene skal begynne å heve seg mot slutten av året. Det tyder på at markedet har en økende forventning om at det går mot slutten på den ultraekspansive pengepolitikken, sier hun.

I oktober i fjor justerte ECB ned verdipapirkjøpene fra 60 til 30 milliarder euro per måned i år frem til september.

– Hvis det blir avsluttet i september er det duket for første rentehopp i mars, sier Haugland.

Hun sier det som blir viktig for inflasjonen i eurosonen fremover er utviklingen i lønningene. Både DNB Markets og ECB for seg at lønningene tar seg opp nå som arbeidsmarkedet strammer seg til rundt om i Europa.

– Bare det kan være nok til at de avslutter den mest ekspansive pengepolitikken sin. Det er en helt naturlig bieffekt av at økonomien utvikler seg så sterkt som nå, sier hun.

Kraftig eurostyrking

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets ser også at økonomien, og spesielt euroen, går veldig bra om dagen. Euro har styrket seg fem prosent mot dollar sammenlignet med hva ECB la til grunn i desember, ifølge Olsen. I USA har man allerede begynt å sette opp rentene og bremse opp den ekspansive pengepolitikken.

Kjetil Olsen.
Kjetil Olsen. (Foto: Ida von Hanno Bast)

– Markedet har akseptert at det går bra i Amerika og rentene er på vei opp, men nå begynner det å lukte at denne ekstreme pengepolitikken begynner å se sin ende også i Europa. Markedet øyner at om ikke altfor lenge begynner retorikken fra ECB å gå i retning av at vi skal stoppe oppkjøp av verdipapirer, og ikke altfor lenge etter det kanskje skal begynne å sette opp renten, sier Olsen i Nordea Markets.

Meglerhuset tror likevel at det i sum ikke blir noen endring i kommunikasjonen fra Draghi på pressekonferansen. I torsdagens morgenrapport skriver Nordea at det ikke er ventet noen endringer i pengepolitikken på møtet.(Vilkår)

Se traileren: «C’est la vie»
02:30
Publisert: