Få hadde trodd at sjeføkonom og styremedlem i Den europeiske sentralbanken (ECB), Peter Praet, ville gi noen hint om pengepolitikken i talen han holdt på en aktuarkongress i Berlin onsdag formiddag.

Praet skulle gjøre analytikerne til skamme på mer enn én måte.

Han sa at «underliggende styrke» i økonomien i eurosonen har styrket synet hans på at inflasjonen vil krype oppover mot ECBs mål.

Praet understreket samtidig at den skuffende økonomiske utviklingen denne våren kun er midlertidig.

Markedsaktørene tolket uttalelsene som «haukaktige», i den forstand at de mener sannsynligheten øker for at kjøpet av verdipapirer avvikles i løpet av året. Euroen styrker seg med rundt fire øre mot kronen til 9,53 kroner. Euroen styrket seg også mot dollaren, og var onsdag ettermiddag på sitt sterkeste på over to uker.

Italia-uro har styrket troen om forlengelse

Euroen har svekket seg på bred basis denne våren i takt med at vi har fått en rekke signaler på at den gode økonomiske utviklingen fra slutten av 2017 nå har avtatt. Uroen rundt den politiske situasjonen i Italia har senket valutaen ytterligere, men denne trenden ser nå ut til å ha snudd.

ECB kjøper verdipapirer for 30 milliarder i måneden i et forsøk på å gjøre det billigere for markedsaktørene å låne penger ved å presse ned renten på lån, noe som skal stimulere til mer fart i økonomien. Slike kjøp som en sentralbank foretar av verdipapirer omtales som kvantitative lettelser.

I utgangspunkter skal verdipapirkjøpene opprettholdes til september, men uroen i Italia de siste ukene har fått en rekke analytikere både i inn- og utland til å uttale at de tror ECB ville fortsette med verdipapirkjøpene for å gjøre det lettere for Italia å finansiere den enorme statsgjelden sin. Onsdag gikk Praet ut og signaliserte det motsatte.

Vil diskutere avvikling neste uke

Praet sa at ECB vil diskutere avviklingen av verdipapirkjøpene neste uke, i forkant av rentemøtet som skal holdes i Latvia 14. juni.

– Neste uke vil ECB diskutere hvorvidt den økonomiske fremgangen har vært god nok til at vi kan begynne en gradvis avvikling av verdipapirkjøpene, sa Praet.

Diskusjonen vil basere seg på de siste inflasjonstallene, som er det ECB først og fremst styrer sine beslutninger etter. Inflasjonstallene som kom forrige uke viste at prisveksten stiger markant i eurosonen fra en årsvekst på 1,2 prosent i april til 1,9 prosent i mai. Mye av denne oppgangen skyldes riktignok høyere strømpriser.

– Signaler viser at inflasjonen stiger, og både den underliggende styrken i eurosonen og det faktum at slik styrke fører til en høyere lønnsvekst støtter opp under troen vår på at inflasjonen vil nå nivåer som er nære, men under vårt mål på to prosent, sa Praet.

Rimelig å forvente avvikling i år

Et av medlemmene i det rådgivende rådet til ECB, tyskeren Jens Weidmann, gjentok Praets optimistiske tolkning av inflasjonstallene i en videooverføring under kongressen i Berlin. Weidemann understreket at inflasjonen nå er ventet å gradvis returnere til sentralbankens mål.

Han kom også med en annen beskjed:

– Markedets forventninger om at verdipapirkjøpene skal avvikles i løpet av året er rimelige, sa Weidmann, ifølge rapporter fra flere internasjonale medier.

Flere ECB-medlemmer har tidligere kommet med lignende uttalelser.

I mars sa sentralbanken at de venter en inflasjon på 1,4 prosent i år og i 2019. Den vil komme med nye prognoser på rentemøtet neste uke. (Vilkår)

Meretes utvalgte: En perfekt sommerriesling
Denne rieslingen er en super kombinasjon til sommerens sushimåltid.
01:17
Publisert: