Omsetningsvolumet i detaljhandelen falt 3,1 prosent fra juni til juli, viste tall fra Statistisk sentralbyrå fredag morgen. Det er det største fallet i indeksen siden desember i fjor.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 tror fallet er midlertidig.

– Detaljomsetningen er fortsatt mye høyere enn i årene før korona. Selv om det er svingninger fra måned til måned, er det god fart i handelen når man ser det over tid, sier hun til DN.

Til tross for et stort fall i juli, er omsetningsvolumet i detaljhandelen fortsatt langt over nivåene før koronapandemien. Smittevernrestriksjonene har bidratt til at nordmenn i større grad har brukt penger på varer, og mindre på tjenester. I tillegg reises det mindre.

Endringene har ført til store utslag i tallene for detaljomsetningen på månedsbasis, opplyser SSB.

I juli bidro nedgang fra butikker med salg av byggevarer til fallet, som følge av at en kraftig økning i trelastprisene har ført til dempet omsetning i næringen. Videre var det også et fall i omsetningen i netthandelen.

Mer konsum i Norge

Holvik er ikke bekymret for en videre nedgang i detaljhandelen, men trekker frem at husholdningene fremover vil vri konsumet mer over på tjenester, i takt med gjenåpningen av samfunnet.

– Tjenester er det som er blitt mest rammet av smittevernrestriksjonene. Det har vært sterke begrensninger i tjenestenæringen på grunn av smitte, og det kan gjøre at det gradvis blir en økning i denne type konsum, sier hun.

Samtidig tror sjeføkonomen at den videre gjenåpningen vil bidra til økt etterspørsel etter klær, fordi det blir lov til å samles igjen.

– Mange har nok behov for å fornye garderoben. Mange har utsatt seminarer og konferanser i lang tid, og da trenger man å «freshe» opp garderoben til den type møteplasser, i tillegg til bryllup, konfirmasjoner og den type selskaper, sier Holvik.

Mindre reising enn før pandemien bidrar samtidig til at en større del av konsumet vil skje i Norge, påpeker hun.

– Jeg tror det blir begrenset hvor mye en vil reise fremover, og da vil konsumet skje i Norge. Man vil heller ta helgeturer i Norge, enn shoppingturer til storbyer utenlands, sier Holvik.

Påvirker ikke Norges Bank

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management er heller ikke bekymret.

– Helt siden koronaen i mars i fjor, har statistikken vært veldig svingende fra måned til måned. Trenden er positiv, så dette er udramatisk, sier han.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.
Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Wilhelmsen viser til at indeksen i mai steg med 5,7 prosent. I juni falt detaljomsetningen med forsiktige 0,1 prosent.

Sjeføkonomen mener dette illustrerer at man ikke kan tolke den økonomiske utviklingen basert på månedstall som svinger såpass mye.

– Disse tallene er ikke et varsel om en svakere økonomisk utvikling. Det vil heller ikke påvirke Norges Banks planer fremover, for eksempel om å sette opp rentene, sier Wilhelmsen.

Venter ytterligere fall

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank viser til at detaljhandelen falt mer enn han hadde ventet i juli, men også han viser til at handelen fortsatt er på et høyt nivå.

Fremover venter Jullum ytterligere fall i vareforbruket, som følge av at husholdningene vil vri forbruket over på tjenester.

– Vi ser derfor ingen dramatikk i tallene, snarere tvert imot venter vi ytterligere fall i vareforbruket fremover, men en tilsvarende pen oppgang i tjenesteforbruket, sier Jullum, og legger til:

– Tallene får ingen betydning for vår tro på at Norges Bank vil øke renten på rentemøtet i september.

Norges Bank signaliserte både i juni og i august at styringsrenten mest sannsynlig vil bli satt opp fra rekordlave null prosent ved rentemøtet i september. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.