Onsdag morgen viser ferske tall fra SSB at omsetningen i detaljhandelen falt med 0,1 prosent fra august til september.

På forhånd var det forventet en oppgang på 0,3 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg. I august så man også en flat utvikling i tallene, men hvor omsetningen steg 0,1 prosent fra måneden før.

SSB melder at den viktigste faktoren bak nedgangen i september kommer av redusert salg i dagligvarebutikker. Butikker innenfor byggvarehandel bidro også noe nedover, mens butikker med salg av sportsutstyr og fritidsbåter hadde økning i omsetningsvolumet. Dette bidro til å dempe den totale nedgangen.

Vekst for norsk netthandel i tredje kvartal

Detaljhandelstallene for tredje kvartal var uendret sammenlignet med andre kvartal. Mens butikkhandel med møbler, belysningsutstyr og innredningartikler gikk ned, økte dagligvarehandel og salg fra norsk netthandelsbutikker.

Den langsiktige trenden i tallene viser en stigning siden starten av året, men med en utflating de siste to månedene.

2018 var et svakt år for norsk detaljhandel, men trenden snudde, og i april i år var trenden positiv for første gang på over et år.

Handelsbanken hadde ventet en oppgang på 1 prosent, noe som var langt høyere enn konsensus. De skriver i sin morgenrapport at grunnen til den spreke prognosen var svak utvikling i forrige måned og volatile tall.

Handelsbanken nevner også i rapporten at tjenestekonsumet holder god fart, mens vareforbruket holder en forsiktig utvikling. Dette bidrar til at samlet konsumvekst havner et stykke i underkant av husholdningens disponible realinntekter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.