DNB var analysemiljøet som traff best med prognosene for 2015 og fikk tildelt årets prognosepris på Samfunnsøkonomenes forenings årlige valutaseminar på Voksenåsen i Oslo onsdag. 

– Det er hyggelig når vi treffer, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB, som tok imot prisen.

DNB har stukket av med seieren to ganger tidligere i løpet av de 11 årene konkurransen har pågått. Forrige seier kom for prognosene i 2013. 

– Hva gjorde at dere vant i år?

– Jeg kan ikke si annet enn godt arbeid. Vi har truffet bra på nedturen i norsk økonomi. Vi var tidlig ute og holdt fast på at det ville bli en svak utvikling, sier Magnussen. 

Med årets seier er DNB sammen med Norges Bank de eneste som har vunnet prisen tre ganger. Norges Bank, som vant fjorårets pris, endte på en syvendeplass denne gangen. 

Swedbank, med sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i spissen, endte på annenplass i år, mens NHO ble nummer tre.

Vekst, valuta og renter

De 15 analysemiljøene som deltar i konkurransen, blir vurdert etter hvor godt de treffer med prognosene i totalt ti variabler. 

DNB endte på førsteplass i tre av kategoriene og sikret seieren med høye plasseringer i flere av de andre kategoriene.

DNB traff aller best med prognosen for bnp-vekst i norsk fastlandsøkonomi i prognoseåret 2015. DNB hadde også best treffsikkerhet på endring i renter og valuta. Magnussen mener treffsikkerheten blant annet skyldes at oljeprisprognosen også traff bra. 

– Vi har et stort team og flinke folk. Vi jobber intensivt med prognoser. Vi har flere runder hvert år og gjør en grundig jobb, sier seniorøkonomen. 

Han medgir imidlertid at de ikke alltid treffer like godt. 

– Vi er veldig klar over at det er betydelig med nedside. Det er ikke slik at vi treffer med alle land eller alle størrelser. Vi vet at her bommer man også en god del, sier Magnussen.

Skiller seg ut

DNB topper fortsatt prognoseprisens adelskalender, som er en rangering basert på gjennomsnittsplassering tre siste år, etter at meglerhuset vippet Swedbank ned fra toppen i fjor.

Med årets annenplass beholder også Swedbank sin annenplass på adelskalenderen. Norges Bank rykker opp til tredjeplass foran SSB, mens Danske Bank faller ned til en femteplass på adelskalenderen etter å ha vært nummer tre i fjor.

Det er førsteamanuensis Genaro Sucarrat ved Handelshøyskolen BI som utarbeider prognoseprisen.   

– Jeg mener at det helt klart er visse miljøer som skiller seg ut som generelt gode prognosemakere over tid. Og det kommer litt i perioder.

– SSB og Norges Bank har egentlig alltid gjort det greit. DNB er inne i en veldig god periode og Swedbank – som i praksis er Harald Magnus Andreassen – har gjort det veldig godt over veldig lang tid. Det er imponerende med så lite ressurser. Han har de siste fem årene enten toppet eller ligget som nummer to på adelskalenderen, sier Sucarrat.

Han peker på at publiseringstidspunktet for prognosene ser ut til å ha vært spesielt avgjørende for noen av deltagerne denne gangen.

– Årets soleklare jumbo er OECD. De publiserte prognosene sine allerede i februar 2014, hvilket innebar at de ikke inkorporerte de store endringene som fant sted høsten 2014, sier Sucarrat og minner om den kraftige nedgangen i oljeprisen og det sterke fallet i kronekursen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.