Etter mange år med rentefall, begynte rentene internasjonalt å stige mot midten av fjoråret.  

De amerikanske statsrentene har trukket med seg blant andre norske statsrenter opp, og også en høyere oljepris og et hett boligmarked trekker rentenivået oppover i Norge. 

– Alt dette taler for at vi må belage oss på høyere renter fremover, også her hjemme, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i tirsdagens morgenrapport fra meglerhuset.

Rentenivået er dessuten svært lavt i historisk sammenheng, påpeker hun. 

Risikoen større for rentekutt

På kort sikt ser hun imidlertid at det er mange argumenter for fortsatt lave renter i Norge. 

Det gjelder både styringsrenten og pengemarkedsrenten, og det er heller ikke gitt at de lange statsrentene eller husholdningenes utlånsrenter skal særlig oppover det nærmeste året, påpeker Fjære.

– På kort sikt er risikoen større for rentekutt enn heving fra Norges Bank, mener makroøkonomen. 

DNB Markets tror styringsrenten blir værende på dagens 0,5 prosent i lang tid fremover. 

– Men det nærmeste året tror vi risikoen er størst på nedsiden, altså er det mer sannsynlig at styringsrenten blir satt ned enn opp, skriver Fjære. 

Hun viser til Norges Bank, som gjentok i desember at rentekutt er mer sannsynlig enn renteheving den nærmeste tiden, både med ord og med rentebanen som har en bunn på 0,40 prosent. 

– For det andre tror vi de norske nøkkeltallene kan komme til å skuffe relativt til sentralbankens anslag fremover, skriver Fjære. 

Lavere boligprisvekst kan gi rentekutt

DNB Markets tror på markert lavere boligprisvekst fremover og at det er en risiko for at boligprisene kan komme til å falle.

Dersom dette skulle skje, er det ikke gitt at Norges Bank lenger ser på boligmarkedet som et like viktig argument mot videre rentekutt påpeker Fjære. 

– På dette punktet er det imidlertid også risiko på oppsiden. Hvis den kraftige boligprisveksten fortsetter, vil Norges Banks bekymring for finansielle ubalanser sannsynligvis øke, skriver makroøkonomen.

Tror økningen i boliglånsrentene begrenses

Fjære viser til at Norges Banks siste utlånsundersøkelse indikerte at utlånsrentene mot husholdninger ventes å øke noe fremover. Dette skyldes blant annet utsikter til høyere marginer. 

– Det kan godt være utlånsrentene skal noe opp det nærmeste året, men fortsatt lav styringsrente og pengemarkedsrente begrenser trolig hvor mye bankene vil sette opp utlånsrentene, mener makroøkonomen.

God mat går aldri av moten
Eddik og kapers gir spennende smak til en enkel og rustikk gryte med svinenakke, søtpoteter og svarte bønner.
01:03
Publisert:

 

Episode 37: Arbeidsplassene som forsvant

Høsten 2014 begynte aksjemegler Truls Oma Erichsrud i DNB Markets å telle oljejobber som ble borte. Nå er tallet nådd 50.000. Selv har Erichsrud sagt farvel til jobben som aksjemegler og satser på en karriere innen sport management. 

Hør sendingen i din podcast-spiller. Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.