Boligprisene falt med 1,6 prosent i juni, og i Oslo var fallet på 3,1 prosent. Det er det kraftigste fallet i noen juni-måned, og prisene er nå 4,4 prosent lavere enn i april.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror prisene kommer til å falle videre. 

– I fjor var det om å gjøre å komme seg inn i markedet, koste hva det koste vil, mens kjøpere nå kan ta seg god tid. Selgere derimot, etter hvert som de innser at prisene har falt, vil bli kvitt boligen så fort som mulig, skriver Bruce i en rapport torsdag morgen.

– En korreksjon på si 10 prosent herfra i Oslo virker ikke urimelig, skriver Bruce. 

Urolig blir han likevel ikke. 

– Men hvor dramatisk det er kan diskuteres. Vi er jo bare tilbake på nivået fra sist sommer, skriver Bruce. 

Venter fortsatt prisfall

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets skriver i sin morgenrapport at boligprisene falt mer enn de hadde ventet, og hun venter også at Oslo-prisene skal fortsette fallet den nærmeste tiden. 

KJersti Haugland er sjeføkonom i DNB Markets.
KJersti Haugland er sjeføkonom i DNB Markets. (Foto: Stig B. Fiksdal)

– Prisene er 11,5 prosent høyere enn i fjor på samme tid, men denne årsveksten var for bare fire måneder siden på svært høye 24 prosent. Antall usolgte Oslo-boliger har mer enn tredoblet seg i løpet av det siste året, omsetningen har falt med vel 10 prosent og det tar vesentlig lengre tid å selge en bolig. Dette indikerer at priskorreksjonen vil fortsette de nærmeste månedene, skriver Haugland. 

I landet for øvrig selges det derimot omtrent like mange boliger som det gjorde for et år siden, og beholdningen av usolgte boliger har bare økt litt, påpeker sjeføkonomen.

Tror ikke Norges Bank endrer oppfatning

Kraftigere prisfall enn ventet til tross, Haugland tror ikke at Norges Bank blir urolig. 

– Korreksjonen i Oslo skremmer neppe Norges Bank. Den ser ut til å være utløst av strengere krav til boliglånsopptak fra 1. januar, som kom på plass nettopp for å dempe den forrykende prisveksten på nesten 40 prosent i løpet av to år i Oslo, skriver Haugland. 

Heller ikke Bruce tror Norges Bank vil revurdere sitt rentesyn nå. 

– En relativt kraftig korreksjon ned i Osloområdet, men rimelig flat utvikling ellers i landet tviler jeg på har den store betydningen for den makroøkonomiske utviklingen og Norges Banks rentesyn, mener Bruce.

Sentralbankens nye renteprognose fra 22. juni viser at sentralbanken regner med at renten mest sannsynlig blir liggende på dagens lave nivå i minst to år til.

Tror boligmarkedet har støtte 

Bruce oppfordrer til å huske at rentene er fortsatt lave, sysselsettingen øker, arbeidsledigheten faller og reallønnen vokser igjen. Alle faktorer som taler i retning av at boligmarkedet ikke skal rase sammen. 

Haugland mener også at boligprisene fortsatt vil ha god støtte fra fundamentale faktorer fremover. 

– … slik at vi om litt kan få en utflating, heller enn en videre nedgang i boligprisene, skriver Haugland, og peker på at husholdningene er optimistiske, det er utsikter til fortsatt lave renter, høyere aktivitet i norsk økonomi og økte inntekter til husholdningene.(Vilkår)


Slik får du gode feriebilder: Fotografens tips til fotografering med mobilen
DNs fotograf Aleksander Nordahl gir deg sine beste tips for fotografering med mobilen.
04:22
Publisert: