Kronen er på sitt svakeste nivået siden finanskrisen, etter at kursen på torsdag svekket seg etter skuffende shoppingtall.

– Kroneutviklingen har overrasket oss. Nå skal det ganske mye til for at kronen styrker seg – og lite til for at den svekker seg ytterligere, sier makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.

– Med så store svingninger vi ser i valutamarkedet, kan vi absolutt ikke utelukke en enda svakere krone, tilføyer hun.

Fredag morgen koster én euro rundt 9,90 kroner, samme nivå som dagen før. Klokken 09.00 kom forventningsundersøkelsen blant innkjøpssjefer, de såkalte PMI-indeksene, inn overraskende sterkt.

Peker på euroen

DNB Markets har hatt en prognose om en sterkere krone i takt med en høyere oljepris. Nå har oljeprisen kommet opp uten at kronen har styrket seg.

– Vi har slitt litt med å forklare kronebevegelsen, erkjenner Strøm Fjære.

Makroøkonomen har heller ikke i dag noe klart svar.

– Noe handler om at det er en styrking av euroen. Kronen har svekket seg mer mot euro enn andre valutaer. I tillegg har kronen beveget seg i takt med blant annet den svenske kronen og andre valutaer hvor det har vært litt frykt for boligmarkedet, påpeker hun.

Ser styrking på sikt

Meglerhuset jobber i disse dager med å oppdatere sine valutaprognoser, som legges frem førstkommende onsdag.

– Vi har fortsatt en prognose om at kronen skal styrke seg noe, men det handler kanskje mest om at bevegelsen har gått veldig langt. På sikt tror vi at kronen skal litt sterkere, rett og slett fordi den er undervurdert, sier Strøm Fjære.

Samtidig ser hun ikke helt de store «triggerne» på kort sikt.

– Vi tror ikke oljeprisen skal så mye oppover. Etter noen nøkkeltall er også momentet i norsk økonomi litt mindre sterkt.

Makroøkonomen tror riktignok at Norges Bank kan komme til å løfte rentebanen, forventningen til renten fremover, på møtet 14. desember. Det kan i seg selv føre til en styrking av kronen, tror hun.

– Med den kronesvekkelsen vi nå har sett, er det vanskelig for Norges Bank å finne argumenter på nedsiden som gjør at de ikke skal signalisere litt tidligere renteoppgang, sier Strøm Fjære.

– Særlig sårbar

Handelsbanken Capital Markets skriver i sin morgenrapport at kronekursen, målt ved den importveide kursindeksen I-44, endte ned tre prosent i november.

Forrige toppnotering mot euroen var romjulen 2008, med 10,17 på julaften, påpeker meglerhuset.

– Med det sure kronesentimentet er kronen særlig sårbar for negative overraskelser, skriver Handelsbanken Capital Markets.

– Ikke vanlig

Torsdag viste norske detaljhandelstall fra SSB at nordmenns shoppinglyst falt med 0,2 prosent i oktober. Det ga umiddelbart utslag for kronen.

– Det er ikke vanlig med så stor kronebevegelse på forbrukstallet som vi så denne gangen, sier Strøm Fjære.

Hun mener kronen i utgangspunktet burde styrket seg torsdag, etter at oljekartellet Opec ble enige om å forlenge kutt i oljeproduksjonen. Kutt i produksjonen tilsier høyere oljepris.

– Dette var riktignok som ventet. Uansett bekrefter gårsdagen at kronesentimentet er veldig dårlig.

Torsdag styrket kronekursen seg noe etter Norges Banks annonsering av at kronekjøpene økes fra 650 millioner kroner per dag i november til 900 kroner per dag i desember, påpeker Strøm Fjære.

«Men kronen snudde fort svakere etter en ny melding om at Norges Bank kun vil kjøpe kroner 1. til 15. desember», skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Wiedswangs julekalender: Den brune julesuksessen
Kjetil Wiedswangs julekalender: Det gir en egen følelse å drikke gløgg i snøslaps på julemarked. Vår nyeste juletradisjon ble lansert av nazistene.
01:26
Publisert:

Strøm Fjære(Vilkår)