Én euro koster onsdag formiddag 10,8 kroner, den samme prisen euroen lå på i slutten av mai. En dollar koster 9,6 dollar.

Kronen nådde sitt svakeste punkt i midten av mars, da en dollar kostet 11,8 kroner. Siden den gang har kronen sakte, men sikkert styrket seg mot den amerikanske valutaen, og i starten av juni gikk en dollar for 9,2 kroner.

De siste ukene har derimot kronen svekket seg på nytt, og vi er nå tilbake til nivåer vi så i slutten av mai.

– Etter en periode med bratt, vedvarende stigning i aksjemarkedene på hele 20 prosent fra 1. april til 1. juni, har børsutviklingen i juni vært mer ruglete, blant annet på grunn av økt frykt for oppblussing av smittetilfeller, sier sjeføkonom i DNB Kjersti Haugland.

– I perioder med økt uro i markedene er det typisk at viljen til å kjøpe kroner også blir mindre. Krona blir ansett som en liten, perifer valuta som er forbundet med høyere risiko enn store, likvide valutaer som dollar, yen og euro, sier hun.

Venter sterkere krone i 2021

Den norske kronen har gjort det svakest blant de 10 mest omsatte valutaene i verden hittil i år, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Kronen er svekket med 9,22 prosent mot den amerikanske dollaren og handles med 9,68 kroner for en dollar. Den norske kronen skal ha "underprestert" Bloomberg Dollar Spotindeks med 12,46 prosent.

DNB venter at kronen vil styrke seg i 2021.

– Støtte fra Norges Banks kronekjøp og relativt solide økonomiske utsikter sammenlignet med mange av nabolandene våre taler i favør av at kronen er sterkere om ett års tid enn det den er i dag. Da tror vi en euro vil koste om lag ti kroner, noe som er nesten åtti øre mindre enn i dag.

Haugland utelukker derimot ikke at kronen igjen kan svekkes som følge av en korreksjon eller nye restriksjoner knyttet til pandemien.

Usikkerheten om fremtidsutsiktene, også for kronen, er uvanlig høy. Om vi får en ny runde med betydelige smitteverntiltak i viktige økonomier, eller om aksjemarkedene av andre grunner raser igjen, kan vi få nye runder med kronesvekkelser, sier hun.

Kjøper 200 millioner kroner mer per dag

Tirsdag meldte Norges Bank at den vil handle valuta på vegne av staten tilsvarende 2,5 milliarder kroner hver dag i juli. Det var på forhånd ventet at kjøpstallene ville holde seg uendret på 2,3 milliarder tilsvarende juni måned.

Kjøpene gjøres på vegne av staten for å dekke opp for statens overføringer fra pensjonsfondet for å dekke det oljekorrigerte budsjettunderskuddet. Dette underskuddet har økt som følge av koronaviruset.

– 2,5 milliarder er ikke mange prosent av den daglige omsetningen av kroner, men kjøpene bidrar nok mer til å støtte kronekursen enn beløpene i seg tilsier. For det første vitner kronekjøpene om den særstillingen norsk økonomi er i, med penger på bok til bruk i krisetider. Andre land må låne eller stramme inn livreimen. Det er også slik at den jevne daglige strømmen av kronekjøp skifter hender mange ganger mellom finansielle aktører før den finner sin endelige motgående interesse fra noen som ønsker å selge de samme kronene. Kronekjøp kan skape spekulativ interesse som bidrar til ytterligere kronekjøp, sier Haugland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.