DNB har så langt nektet å videreføre hele rentekuttet til Norges Bank til sine lånekunder i mars, med forklaringen om rentekuttet ikke hadde fått gjennomslag i pengemarkedet.

Nå har pengemarkedsrenten Nibor falt kraftig, noe som gir bedre rentemargin for DNB. Likevel har storbanken ikke kuttet renten.

Nå viser også tall fra sammenligningstjenesten Renteradar.no at nesten ingen av DNB-kundene med lavest rente fikk hele rentekuttet på 0,85 prosentpoeng i mars.

Av Renteradars over 700 brukere som er DNB-kunder, fikk kun tre av ti hele rentekuttet.

– Vi kjenner oss ikke igjen i disse tallene, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen, som la frem DNBs resultat for første kvartal torsdag. Der ble det klart at banken setter av hele 5,8 milliarder til tap i første kvartal.

Kun en av ti fikk hele kuttet

Rentetradar.no er en sammenligningstjeneste som lar deres over 12.000 brukere sammenligne sin egen rente med andres renter.

Tjenesten benytter seg av BankID på mobil for å hente ut verifiserte opplysninger om renten på lånene deres, noe som gjør at de sitter på en unik innsikt i hvilke renter bankene egentlig tilbyr kundene sine.

Tallene deres viser at av de over 700 DNB-kundene som har logget seg inn hos Renteradar.no i løpet av de siste ukene, så har kun 27 prosent fått hele rentekuttet på 0,85 prosentpoeng.

En svakhet med tallene til Renteradar er at de kun baserer seg på 700 kunder. I tillegg er det naturlig å anta at DNB-kunder som benytter seg av sammenligningstjenesten har bedre rente enn normalt.

På grunn av dette er det naturlig å anta at mer enn en av tre DNB-kunder totalt har fått hele rentekuttet.

«Individuelle forskjeller»

Tallene viser at det først og fremst var kundene med høyest rente fra før som fikk hele rentekuttet. Av dem som før rentekuttet hadde en rente på 2,95 prosent eller lavere, var det under åtte prosent som fikk hele rentekuttet.

Braathen sa tidligere i vår til DN at de kundenes deres med lavest rente, ikke kunne forvente å få hele rentekuttet.

– Hoveddelen av våre kunder har fått rentereduksjon, men her er det individuelle forskjeller, slik det også var når renten var på vei opp. Vi har individuelle priser, understreker hun.

Nå har pengemarkedsrenten Nibor falt kraftig, noe som gir bedre rentemargin for DNB. Nivået på Nibor er avgjørende for hvilken boliglånsrente bankene kan tilby sine kunder,
Nå har pengemarkedsrenten Nibor falt kraftig, noe som gir bedre rentemargin for DNB. Nivået på Nibor er avgjørende for hvilken boliglånsrente bankene kan tilby sine kunder, (Foto: Gunnar Blöndal)

Kutter ikke renten

Da DN tidligere i vår spurte Braathen hvorfor DNB ikke videreførte hele rentekuttet på 1,25 prosentpoeng til kundene sine, forklarte hun at det var fordi rentekuttet ikke hadde fått fult gjennomslag til pengemarkedet.

Dette var forklaringen til de fleste andre bankene også.

Siden påske har pengemarkedsrenten Nibor falt kraftig, og den totale nedgangen siden januar er på rundt 1,25 prosentpoeng.

– Hva tenker du om det?

– Vi kan ikke kommentere fremtidig prissetting, sier Braathen.

Nivået på Nibor er avgjørende for hvilken boliglånsrente bankene kan tilby sine kunder, da kostnadene ved å låne penger for bankene er knyttet tett sammen med denne renten.

Nibor fortsetter å falle

Nibor beregnes som et gjennomsnitt av hva de største bankene krever i renter på usikrede utlån til andre banker, og henger vanligvis tett sammen med styringsrenten til Norges Bank.

Kjerstin Braathen
Kjerstin Braathen (Foto: Per Thrana)

Denne våren tok det lang tid før Nibor kom ned, på grunn av økte påslag som følge av lite likviditet i markedet. Torsdag faller Nibor ytterligere ned, og har aldri vært så lav som den er nå.

Lars Mouland, senioranalytiker i Nordea Markets, uttalte onsdag at Nibor kan falle enda mer.

– Den kan falle ned mot 0,30 prosent, sa Mouland.

Torsdag satte også Landkreditt Bank ned sin beste boliglånsrente for tredje gang denne våren, men kuttet var bare på 0,06 prosentpoeng. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.