DNB PMI for oktober steg med 3,1 poeng til 54,9 poeng, sammenlignet med reviderte 51,8 i september, ifølge en melding fra DNB og NIMA fredag.

På forhånd var det ventet at indeksen skulle være omtrent uendret.

– Trenden ser ut til å ha blitt litt positiv, etter et år med nedgang, skriver sjeføkonom i DNB Markets Kjersti Haugland i en kommentar fredag formiddag.

Hun peker på at tallene er bedre enn ventet. Alle delindeksene steg, noe som indikerer ekspansjon. Haugland understreker imidlertid at de norske PMI-tallene er svært volatile, og at Norges Bank fokuserer mer på sine egne regionale undersøkelser som indikerer at veksttoppen er nådd. DNB forventer at styringsrenten forblir på 1,5 prosent i årene som kommer i tråd med sentralbankens rentebane.

PMI-indeksen for norsk industri er basert på en spørreundersøkelse blant innkjøpssjefer, og er et samarbeid mellom DNB og Nima. PMI regnes ofte som en temperaturmåler for industrien. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Samtlige fem delindekser bidro positivt og har nivåer over 50. Det vær en særlig stor oppgang for produksjonsindeksen. PMI svinger noe fra måned til måned og var i oktober klart høyere enn en beregnet trend. Denne trenden indikerer imidlertid at aktivitetsveksten er forsiktig på vei opp, opplyses det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.