Den erfarne Asia-eksperten, økonomen og Yale-professor, Stephen Roach, tror dollaren kan falle 35 prosent mot andre store valutaer.
– Amerikansk økonomi har vært rammet av betydelige makroubalanser i land tid, blant annet en veldig lav innenlands sparerate og et kronisk budsjettunderskudd. Dollaren kommer til å falle veldig, veldig bratt, sa Roach til CNBCs Trading Nation mandag.
– Disse problemene kommer til å gå få fra ille til verre, sa han.
Uunngåelig
Den tidligere sjeføkonomen er raus når han anslår tidspunkt, og sier han tror fallet kan skje i løpet av det neste året eller to, og kanskje mer. Han understreker dog at et dollarkrasj nærmest er uunngåelig.
Roach mener spareraten i USA vil være lavere enn noensinne før.
– Samtidig går USA vekk fra globalisering og vil frakoble seg fra resten av verden. Det er en dødelig kombinasjon, sier han.
Roach har tidligere uttrykt bekymring for gjeldsveksten i USA og effekten koronaviruset vil ha på amerikansk arbeidsledighet.
Flere tror dollar taper seg
Valutastrateg Andreas Steno Larsen i Nordea Markets har i flere omganger de siste ukene uttrykt skepsis til hvor lenge oppturen i amerikanske dollar kan vare. Han har tatt til orde for at euro vil styrke seg mot dollar og at den norske kronen vil gjøre det samme.
I en analyse for en knapp måned tilbake skrev Steno Larsen at den amerikanske sentralbanken har sørget for at alle som trenger dollar har fått det. Det har bidratt til å roe markedene.
«Når vi er ute av koronabråket globalt, regner vi med at amerikanske dollar vil svekke seg betydelig mot andre store valutaer», skrev strategen.
Et oppsving i global handel kan også trekke dollaren nedover, ifølge Steno Larsen. Han og Nordea Markets tror et slikt oppsving vil skje mot slutten av året og inn i 2021.
Kronen svekker seg kraftig: – Det er et stemningsskifte som ligger bakSteg 34,5 prosent mot kroner i år
Amerikanske dollar har steget 9,30 prosent mot norske kroner hittil i år. På det meste hadde dollaren steget 34,5 prosent mot kroner, men har stabilisert seg noe igjen de siste månedene. Et dollar koster onsdag 9,60 kroner.
En svakere dollar påvirker norske bedrifter og privatpersoner ulikt. For dem som handler sine varer i dollar, noe for eksempel retailbedrifter gjør, vil innkjøpskostnadene bli lavere som igjen kan føre til lavere priser for kunden.
På den andre siden har flere store norske selskaper inntekter i amerikanske dollar, for eksempel i en del oljerelatert industri. Disse inntektene vil bli mindre verdt i norske kroner.
Sparer du som nordmann i aksjer eller i fond med aksjer notert i USA vil verdien på dette bli lavere hvis dollaren faller mot norske kroner. Til gjengjeld blir varene du kjøper på Amazon, Ebay eller andre netthandler bli billigere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.