Like over klokken tre natt til tirsdag møttes omsider Donald Trump og Kim Jong-un i Singapore. Det er aller første gang at en amerikansk president treffer en nordkoreansk leder, noe som ble markert med et historisk håndtrykk mellom to smilende statsledere.

– Vi vil få et fantastisk godt forhold. Jeg er ikke i tvil. Jeg er beæret. Dette vil bli en fantastisk suksess, sa Trump, vel tre minutter etter at de to hadde møttes for første gang.

Like etter klokken 08.30 tirsdag morgen kom meldingen om at Kim Jong-un forplikter seg til full atomnedrustning på Korea-halvøyen. Aksjemarkedene reagerte likevel bare med marginale bevegelser.

Børsoppgang i Asia

De toneangivende børsene i Asia klatrer noe oppover tirsdag morgen. Børsen i Japan stiger 0,52 prosent, Hong Kong-børsen er opp 0,45 prosent, mens den kinesiske Shanghai-børsen stiger 0,65 prosent.

Sjeføkonom i Nordea Markets Kjetil Olsen, er usikker på hvor mye av børsoppgangen som har å gjøre med toppmøtet i Singapore.

– Foreløpig har det vært en grei oppgang på børsene i Asia, men om det skyldes forventninger om at det skal komme noe positivt ut av møtet, det er litt vanskelig å si.

Olsen forklarer at dette er noe investorene verden over følger nøye med på, og at twitterkrigen mellom de to topplederne har skapt mye uro. Den økende spenningen mellom USA og Nord-Korea har tidligere skapt mye markedsuro, uten at det nødvendigvis har gitt langvarige utslag.

– Typisk har vi ikke sett langvarige utslag i markedene tidligere, og derfor tror jeg ikke vi får det denne gangen heller, med mindre de kommer ut med en fredserklæring, sier Olsen.

Avventer i forkant av rentemøtene

Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets tror ikke det blir noen kraftige markedsreaksjoner i denne omgang.

– Det ser ut til at dette blir en langvarig prosess, sier seniorøkonomen, som legger til at det har vært små markedsreaksjoner så langt.

Dollaren har ikke beveget seg noe særlig siden i går kveld, fremtidskontraktene på der amerikanske børsene ligger flatt, og heller ikke amerikanske statsrenter har beveget seg nevneverdig tirsdag morgen.

– Investorene er avventende, og det er vi også. Det har også noe å gjøre med at vi har tre viktige rentemøter denne uken, i USA, eurosonen og Japan, sier Hov. (Vilkår)

Fire gründere satset alt på en skibedrift
Ti år senere er de klare for å satse tungt i utlandet
02:07
Publisert: