«Verden står på randen av en global handelskrig», skriver SEB i en rapport mandag morgen. Det er bare noen uker siden den kinesiske visestatsministeren Liu He erklærte at handelskrigen var satt på vent etter å ha møtt Donald Trump i Washington. Under møtet ble USA og Kina enige om å stoppe økningen av tollene.

Fredag ble handelsfreden brutt.

Da varslet USA 25 prosent toll på kinesiske importvarer til en verdi av 50 milliarder dollar. De amerikanske tollsatsene vil tre i kraft 6. juli.

Kina svarer på USAs straffetoll: Kinas økte toll rammer hummereksporten i USA

«Det viktige blir å se på hvordan Trump svarer»

Kina svarte umiddelbart med å legge toller på hovedsakelig amerikanske jordbruksvarer og biler til en verdi av 34 milliarder dollar.

– Den kinesiske straffetollen er mindre omfattende enn den amerikanske, samtidig er dette toller som vil ramme regioner hvor Trump har sterkest støtte, sier Erica Blomgren, som er sjefstrateg i SEB.

Samtidig har Kina åpnet for å øke tollene med 16 milliarder dollar, for å komme på nivå med de amerikanske tollene.

– Det viktige denne uken blir å se på hvordan USA og Trump svarer på Kinas straffetoller, sier Blomgren.

Hun peker på at Trump tidligere har sagt at han ikke aksepterer straffetoller, og at hans reaksjon blir avgjørende for om konflikten vil eskalere.

– Det er klart at økt uro for handelskrig ikke er positivt for markedet, men de beløpene som det er snakk om nå, er ikke noe som skal ha en betydelig påvirkning på den globale økonomiske veksten, understreker Blomgren.

Venter ikke store markedsreaksjoner

Leif-Rune Rein er sjefstrateg i Nordea Wealth Management, og han har foreløpig ikke sett de helt store markedsreaksjonene.

Både de asiatiske og de europeiske børsene faller mandag morgen, og det samme gjelder amerikanske statsrenter.

– Jeg ser at børsen i Sør-Korea, som er veldig eksportorientert, er mye ned. Det er et tegn på at det er frykten for handelskrig som driver markedet ned, sier Rein.

Den sørkoreanske Kospi-børsen endte ned 1,16 prosent mandag morgen, og var en av de asiatiske børsene som falt mest.

– Utviklingen går nå i en retning av en ny handelskrig, men jeg venter foreløpig ikke de store markedsreaksjonene, sier sjefstrategen.

«Vanskelig for Trump å se ut som en vinner»

Rein understreker at både Kina og USA er interessert i en løsning, og at begge har mye å tape på en handelskrig.

– Det er ikke mer enn to uker siden alt ble satt på vent, og nå har det snudd igjen, sier Rein.

Han mener det ikke var uventet at konflikten ble trappet opp igjen, fordi det var vanskelig for Donald Trump å se ut som en vinner etter at tolløkningene ble satt på vent i mai.

– Handelsavtaler tar flere år å utvikle, dermed må vi forvente at dette bølger litt frem og tilbake.

Samtidig mener Rein at jo mer Trump snur frem og tilbake, slik han også gjorde under G7-møtet som var forrige uke, jo mindre troverdighet får han i slike forhandlingssituasjoner. (Vilkår)

Advokater på høye hæler
Et årlig arrangement i Chicago kalles "Walk a mile in her shoes".
01:11
Publisert: