Verdien av meksikanske peso har falt som en sten etter at republikaneren Donald Trump tidligere denne uken ble valgt til USAs neste president.
På valgkvelden tirsdag kostet én amerikansk dollar litt over 18 peso. Fredag kveld, tre dager senere, må man ut med 21,13 peso.
I løpet av de tre dagene etter at Trump ble valgt har den meksikanske valutaen mistet vel 13 prosent av verdien mot dollar.
Mur og straffetoll
Pesoen har aldri vært svakere. Frykten for at Donald Trump gjør alvor av valgkamptruslene om å skrote frihandelsavtalen med Mexico har ført til en slags tillitskrise for landets valuta.
– Akkurat nå har jeg ingen idé om hvor valutaen vil avslutte året og alle som forteller at de har det lyver. For ingen vet hva som skjer, sier analysesjef Juan Carlos Rodado i Natixis til Bloomberg News.
De siste dagenes fall er langt fra første gang peso-bevegelser er blitt knyttet til Trump.
Gjennom valgkampen før presidentvalget fungerte den meksikanske valutaen som en slags målestokk for Donald Trumps vinnersjanser. Pesoen tenderte til å svekke seg når meningsmålingene og prognosene viste økt sannsynlighet for Trump-seier. I perioder der oppslutning falt, tenderte den til å styrket seg.
Valgkamputspill fra Trump om at han vil bygge en mur langs grensen til Mexico og la meksikanerne plukke opp regningen, innføre en straffetoll på 35 prosent på alle meksikanske varer som innføres til USA, samt føre en langt strengere kontroll med alle immigranter fra nabolandet i sør bidro til store valutasvingninger gjennom valgkampen.
Enn så lenge gjenstår det å se om han gjør alvor av planene. Frykten for det er imidlertid høyst reell, dersom pesoens utvikling de siste dagene brukes som målestokk.
Renteoppgang
Pesoen er imidlertid ikke den eneste av valutaene i fremvoksende økonomier i verden som har fått merke konsekvensene av amerikanernes presidentvalg.
Blant annet har sør-afrikanske rand og en rekke valutaer i Asia også blitt svekket mot dollaren de siste dagene. Også her knyttes svekkelsen til Trumps utspill i valgkampen om å reforhandle nasjonens handelsavtaler. Fremvoksende økonomier som typisk har en høy eksportandel til USA får merke frykten for et mer proteksjonistisk USA gjennom valutakursen.
De fremvoksende økonomiene får også merke at dollaren på sin side har styrket seg på bred basis etter en kraftig oppgang i amerikanske statsrenter de siste dagene etter et kraftig nedsalg av lengre statsobligasjoner. Når tilbudet av obligasjoner øker, fører det til fallende obligasjonspriser og dermed øker renten.
Nedsalget knyttes til den nyvalgte presidentens løfter om store infrastrukturinvesteringer gjennom økt offentlig pengebruk. Dette øker faren for høyere inflasjon fremover.
Økt offentlig pengebruk kombinert Trumps ønske om skattelettelser vil føre til at statsgjelden øker ytterligere. Mer gjeld og høyere inflasjon trekker i retning av høyere renter.
Ifølge Reuters har sentralbankene i både Malaysia og Indonesia intervenert i valutamarkedet fredag for å hindre at landenes valutaer svekkes for mye.
Følg markedene med DN Investor
Les også:
8500 milliarder opp i røyk etter Trump
Voldsom renteoppgang etter Trump-seieren
Dow Jones-indeksen til «all time high»
Ny utgave av DN-podkasten DN-podkast: Finansredaksjonen
DNs kommentator Bjørn Gabrielsen veddet en kasse champagne på at Donald Trump ville vinne valget. Hans kommentatorkolleger Bård Bjerkholt og Kjetil Wiedswang er med og forklarer valgseieren, markedets reaksjoner og hva vi kan vente av Donald Trump i Det hvite hus. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.