Amerikanske aksjer stiger til nye rekordnivåer torsdag. Markedet løftes av utsiktene til en avstemning om president Donald Trumps skattereform i Senatet senere på kvelden torsdag.

Reformen innebærer blant annet en reduksjon av skattesatsen for bedrifter fra 35 til 20 prosent og redusert inntektsskatt for nesten alle grupper. Kravet om at alle amerikanere må ha helseforsikring forsvinner også dersom reformforslaget blir godkjent.

Senatets forslag skiller seg imidlertid vesentlig fra forslaget som ble vedtatt av Representantenes hus tidligere i november. Dersom Senatets forslag blir stemt gjennom, vil de to versjonene måtte samordnes og til slutt legges frem for president Trump for å få hans godkjennelse.

Rekordnoteringer

De amerikanske børsene løftes torsdag av at skattereformen kan passere nok et hinder. Tungvektsindeksen Dow Jones Industrial steg til det høyeste nivået noensinne onsdag og fortsetter klatringen torsdag. I åpningshandelen passerte indeksen 24.000 poeng for første gang noensinne.

Den høyst symbolske milepælen gikk ikke upåaktet hen hos USAs president, som på kortmeldingstjenesten Twitter langt på vei antydet at han har en stor del av æren.

«The Dow passerte akkurat 24.000 for første gang (nok en all time-rekord). Dersom demokratene hadde vunnet valget, ville markedet vært 50 prosent lavere enn disse nivåene og forbrukertilliten, som også er den høyeste noensinne, ville vært «lav og dyster»», skriver Trump.

Viktigst for små selskaper

Investeringsdirektør Jack Albin i BMO Private Bank tror markedet kanskje legger i overkant stor vekt på skattereformen og effektene den vil ha for amerikanske bedrifter.

– Den effektive skattesatsen for selskapene i S&P 500-indeksen er allerede på 26 prosent. En skattesats på 20 prosent vil hjelpe, men det vil ikke være til like stor nytte for store selskaper som små selskaper, sier Albin til CNBC.

S&P 500 følger utviklingen i de 500 største børsnoterte selskapene i USA. Indeksen stiger nær 0,7 prosent torsdag og er dermed også på det høyeste nivået noensinne.

Russel 2000-indeksen, som er en indeks som måler utviklingen i 2000 små og mellomstore børsnoterte selskaper, er også på det høyeste noensinne og er opp rundt 0,3 prosent torsdag.

Åpnet for debatt

Onsdag ble det åpnet for debatt om skattereformen i Senatet. Debatten ble godkjent med 52 mot 48 stemmer, som betyr at samtlige republikanere i Kongressens øverste kammer stemte for, mens demokratene stemte imot. Det må åpnes for debatt om et lovforslag, før Senatet kan stemme over det.

Republikanerne fulgte ifølge New York Times en spesiell prosedyre som avgrenser debatten til maksimalt 20 timer. Dermed kan ikke demokratene benytte seg av en tradisjonell «filibuster»-taktikk, som innebærer at en eller flere medlemmer av Senatet bruker så lang tid som overhodet mulig på å holde sine innlegg og dermed forsinker, og kanskje til og med stopper, en eventuell avstemning.

Dermed vil det bli votering om reformen enten torsdag eller fredag.

Flere usikre republikanere

Som ved tidligere avstemninger om sentrale lovforslag, er det også denne gangen usikkert om republikanerne har nok stemmer til å få skattereformen vedtatt. Trump-administrasjonen gikk tidligere i år på et sviende nederlag, da blant andre senator John McCain blokkerte forslaget om å oppheve helsereformen som går under navnet Obamacare.

For å få loven vedtatt kan republikanerne bare miste to av stemmene fra sine egne partifeller. McCain, som altså ble tungen på vektskålen da Obamacare ble forsøkt opphevet, har torsdag signalisert at han vil stemme for skattereformen.

Ifølge Washington Post har ingen republikanere så langt gått ut og sagt at de vil stemme mot lovforslaget. Ti av dem har imidlertid uttrykt sin skepsis til reformen. Dersom tre av dem stemmer imot, vil forslaget falle. (Vilkår)

Dette trikset kan spare deg for tusenlapper
Med en plug-in i nettleseren kan du få nettleverandører til å tro at du befinner deg i et annet land. Hvor du befinner deg påvirker prisen.
01:38
Publisert: