USAs president Donald Trump har sammen med sin påtroppende regjering allerede rukket å sette solide avtrykk i valutamarkedet.

– Det virker som om markedet nå rigger seg for en litt annen virkelighet enn tidligere, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

– Plutselig er man som valutaanalytiker helt nødt til å følge Twitter. Det trengte man strengt tatt ikke før november. Det kan komme hva som helst, du vet ikke, sier DNB-strategen.

– Det kan definitivt gi utslag, og man kan overraskes med både tidspunkt og tema, legger han til.

Ned fra toppen

Amerikanske dollar styrket seg betydelig fra sommeren i fjor og frem til årsslutt. Oppgangen var spesielt tydelig etter at Trump gikk seirende ut av presidentvalget. Ved juletider var den handelsvektede dollarindeksen sitt sterkeste nivå på 12 år. Indeksen måler dollarens utvikling mot de seks andre store valutaene i verden.

Senere har markedet sendt den amerikanske valutaen markert nedover igjen. 

– Det er vel rimelig å si at markedene etter presidentvalget tok inn over seg de minst usikre og i hovedsak de positive effektene. Så har man etter hvert begynt å prise inn de mer usikre konsekvensene i takt med at han viser lite tegn til å moderere sine valgkampløfter, men heller kjører videre på en ganske konfronterende linje, sier Østnor.

Fra høyre og venstre

De siste ukene har både Trump selv og Steven Mnuchin, som er nominert som finansminister i regjeringen, klart å overraske markedene med sine utspill.

I et brev til Senatet mandag advarte Mnuchin om de skadelige konsekvensene som en «overdrevent» sterk dollar kan ha for økonomien på kort sikt. I innsettelseshøringen i forrige uke uttalte Mnuchin at det over tid er viktig med en sterk dollar, men understreket at valutaen nå er «veldig, veldig» sterk, ifølge Bloomberg News.

Donald Trump skaper en ny virkelighet i valutamarkedet.  
Donald Trump skaper en ny virkelighet i valutamarkedet.   (Foto: Saul Loeb/AFP/NTB Scanpix)

Trump har selv uttrykt bekymring for dollaren og sa i et intervju med Wall Street Journal tidligere denne måneden at valutaen er «for sterk».

– Det kommer fra høyre og venstre, og det er vanskelig å tolke sannhetsgehalten og ikke minst om ting kommer til å bli en realitet. At en president og finansminister verbalt begynner å intervenere i valutamarkedet, er ikke hverdagskost, sier Østnor.

Renteutviklingen avgjør

Fremover venter Østnor at det er utviklingen i den amerikanske sentralbanken Federal Reserves (Fed) rentepolitikk som i stor grad vil bli styrende for dollaren. 

Østnor venter at dollaren styrkes til paritet mot euro på 12 måneders sikt, altså at en euro og dollar vil bli like mye verdt, fra tirsdagens nivå på rundt 1,07 dollar for en euro. 

– Det reflekterer en økonomi som tross alt vokser mer enn andre industrialiserte økonomier og hvor vi venter at lønns- og prispresset tar seg opp. Det er et fundamentalt bilde som er solid og som er bakgrunnen for at Fed våger å fortsetter å sette opp renten, sier Østnor.

Valutstrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken venter dollaren vil ligge på 1,05 mot euro, og holde seg der ut året.

– Det er noe jeg vil omtale som en sterk dollar, men vi tror ikke på en sterkere dollar og ikke en fortsettelse av den utviklingen vi tross alt har hatt, sier Knudsen.  

Hva betyr det at Trump trekker USA fra frihandelsavtalen TPP?
DNs kommentator Bård Bjerkholt om USAs exit fra frihandelsavtalen TPP.
02:16
Publisert:

Hør DN-podcast: De skal være eksperter på børsselskapene, men er gjennomgående for positive. Er aksjeanalytikerne kvalifiserte spåmenn eller en overtent heiagjeng? DNs Thor Christian Jensen, Morten Bertelsen og Marte Ramuz Eriksen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.