Den Europeiske Sentralbanken (ECB) holder renten på bankenes innskudd uendret på minus 0,5 prosent, og varsler samtidig at den vil øke renten med 0,25 prosentpoeng i juli. Det vil i så fall være den første rentehevingen siden 2011.

Sentralbanken varsler samtidig at den venter å heve renten med ytterligere 0,25 prosentpoeng i september, og sier den er villig til å stramme ytterligere inn dersom inflasjonen ikke avtar.

– Høy inflasjon er en stor utfordring for alle. ECB vil sørge for at inflasjonen kommer ned mot målet på to prosent over tid, skriver sentralbanken i en pressemelding.

– I mai steg inflasjonen kraftig, hovedsakelig drevet av høyere mat- og råvarepriser. Men inflasjonen har den siste tiden blitt stadig mer utbredt, hvor prisene på generelle varer og tjenester har steget kraftig, skriver sentralbanken.

I eurosonen, som mange andre steder i verden, har prisveksten de siste månedene skutt til værs. I skrivende stund er europeisk inflasjon på 8,1 prosent, et rekordhøyt nivå som knapt noen kunne forestilt seg for bare et år siden.

Sentralbanken varsler videre at den vil fase ut verdipapirkjøpene i løpet av første juli, men at den vil fortsette å reinvestere renteinntekter og lån som går til forfall. Sentralbankens støttekjøp i det europeiske kredittmarkedet har de siste månedene falt, og var i mai på 30 milliarder euro.

Oppjusterer inflasjonen

ECB oppjusterer sine inflasjonsprognoser, og venter ikke at prisstigningen vil nå målet på to prosent før i 2024.

For 2022 venter den at inflasjonen vil være 6,8 prosent, at den vil falle ytterligere ned mot 3,5 prosent i 2023, og ned til 2,1 prosent i 2024.

Sentralbankens prognoser ved forrige rentemøte i april var at inflasjonen ville komme ned mot målet allerede i 2023.

– Disse anslagene indikerer at inflasjonen vil forbli uønsket høy en stund. Moderering av energikostnader, lettelser i forsyningsavbrudd knyttet til pandemien og normalisering av pengepolitikken forventes imidlertid å føre til en nedgang i inflasjonen, heter det i meldingen.

Doble rentehevinger

På forhånd var det knyttet stor spenning til hvor langt ECB antydet at den ville gå når den nå skal stramme inn pengepolitikken for å få bukt med den løpske inflasjonen.

En renteheving fra ECB i juli vil bli den første siden 2011, og risikoen for doble rentehevinger øker hver eneste dag, skriver Reuters.

– For øyeblikket ser vi på en dobbel renteheving i juli som mulig, men usannsynlig. På den andre siden så virker en dobbel økning i september like sannsynlig som usannsynlig der vi er nå. Det er til og med mulig at banken vil ende opp med flere doble økninger, sier Moody's Analytics-økonom Kamil Kovar til nyhetsbyrået. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.