Euroen ble ytterligere styrket etter at sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken ECB torsdag uttalte at oppsvinget i europeisk økonomi gjør ham styrket i troen på at prisveksten etter hvert vil komme opp mot målet på nær, men under to prosent.

– Kan vi erklære seier? Nei, ikke ennå, sa sentralbanksjefen på pressekonferansen etter torsdagens rentemøte i Frankfurt.

Draghi understreket også at store svingninger i valutakursen kan skape usikkerhet om prisveksten kommer til å nå sentralbankens mål.

På møtet besluttet sentralbanken at rentene forblir på rekordlave nivåer. Sentralbanken bekreftet også at støttekjøpene av verdipapirer for 30 milliarder euro i måneden fortsetter som planlagt frem til september, eller så lenge det er behov for det.

Sterkeste på tre år

Torsdag ettermiddag ble euroen handlet til de sterkeste nivåene mot dollar siden november 2014. Sterkere euro fører til svekket konkurranseevne for europeiske bedrifter som eksporterer til land utenfor eurosonen.

På pressekonferansen kritiserte Draghi indirekte USAs finansminister Steven Mnuchin for uttalelser han kom med onsdag om at en svak dollar er bra for USA. ECB-sjefen viste til en felles uttalelse fra sentralbanksjefene og finansministrene som deltok på høstens møte i valutafondet IMF der de blant annet lovet å avstå fra å forsøke å svekke egen valutakurs for å bedre konkurranseevnen.

Siden midten av desember er euroen blitt styrket med mer enn fem prosent mot amerikanske dollar, blant annet etter at referatet etter forrige rentemøtet i markedet ble tolket som at sentralbanken kan komme til å øke renten raskere enn den tidligere har signalisert.

Ingen nye signaler fra Norges Bank

Torsdagens rentebeskjed fra Norges Bank inneholdt på sin side ingen overraskelser. Styringsrenten ble holdt uendret på rekordlave 0,5 prosent for 13. rentemøte på rad.

Ukens møte var et mellommøte, uten pressekonferanse eller oppdaterte prognoser. Det kom heller ingen nye signaler i pressemeldingen eller i hovedstyrets begrunnelse for beslutningen, ifølge sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Hun mener sentralbanken dermed unngikk å legge føringer for budskapet som skal presenteres etter det neste rentemøtet i mars.

– Den holder kortene tett til brystet, sier Haugland.

Hun mener hovedstyret i sum har en nøytral vurdering av hvordan norsk og internasjonal økonomi har utviklet seg siden det forrige rentemøtet i desember.

Norges Banks beslutning ga bare moderate bevegelser i kronen.

– Markedet reagerte med et gjesp, skrev sjeføkonom Jørgen Gudmundsson i en oppdatering sendt til kundene torsdag.(Vilkår)

Canadas statsminister: – Når kvinner snakker ut, er det vårt ansvar som ledere å lytte – og å tro
«Justin Trudeau har litt av de samme taleegenskapene som Barack Obama. Han blir ikke brydd av å ta de store ordene i bruk eller legge på en god dose moralsk patos.» skriver Kjetil B. Alstadheim i sin skisse fra Davos. Les den i lenken under.
01:46
Publisert: