Torsdag legger Den europeiske sentralbanken (ECB) frem pengepolitiske beslutninger for eurosonen.

Av rapporten går det frem at sentralbanken holder rentene uendret på null prosent.

ECB holder også rentekorridoren uendret. Den marginale innskuddsrenten er uendret på -0,5 prosent og den marginale utlånsrenten er uendret på 0,25 prosent.

Samtidig går det frem at sentralbanken øker pandemiprogrammet for kjøp av verdipapirer (Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP) med 600 milliarder euro. Dermed er rammen på krisestøtten oppe i totalt 1350 milliarder euro.

– Som respons til den pandemi-relaterte, nedadgående justeringen til inflasjonen i perioden, vil PEPP-utvidelsen fortsette å lette på trykket for den generelle finanspolitikken og støtte opp om tilskuddsordninger i realøkonomien, spesielt for bedrifter og husholdninger, skriver ECB i en pressemelding.

I tillegg utvides varigheten på programmet til minst slutten av 2021.

Ventet utvidelse av programmet

På forhånd var det ventet at rentene skulle forbli uendret. I en morgenrapport torsdag skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen og analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

«ESB har allerede kjøpt verdipapirer til en verdi av 221mrd euro, og det ligger an til at rammen på 750mrd vil bli brukt opp innen oktober dersom den ikke utvides. Ifølge ESB kan sentralbanken øke rammen til programmet og den kan utvide porteføljen av papirer som kan kjøpes dersom det skulle trengs».

Nordea Markets ventet også at ECB skulle øke pandemiprogrammet.

«Det vil bli utstedt store mengder europeiske statsobligasjoner for å betale for hjelpetiltak og bøte på lavere skatteinntekter og uten støttekjøp fra sentralbanken er det fare for vesentlig høyere finanseringsrenter for mange land», skrev meglerhuset i en rapport torsdag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.