– Får man en brå nedgang i boliginvesteringene, kan det være et tegn på en kommende resesjon. Likevel er det ikke alltid sånn, sier Knut Are Aastveit ved Norges Banks forskningsenhet.

– Får man en brå nedgang i boliginvesteringene, kan det være et tegn på en kommende resesjon, sier Knut Are Aastveit ved Norges Banks forskningsenhet.
– Får man en brå nedgang i boliginvesteringene, kan det være et tegn på en kommende resesjon, sier Knut Are Aastveit ved Norges Banks forskningsenhet. (Foto: Norges Bank)

En resesjon er en periode på flere kvartaler med negativ økonomisk vekst.

Forrige uke publiserte Aastveit et innlegg på bloggen til Norges Bank om en studie han har gjennomført sammen med kollega André Kallåk. Den viser at fallende boliginvesteringer er et spesielt sikkert tegn på nedgangstider i land hvor mange eier sin egen bolig, som Norge, Spania og USA.

Urolige økonomer

Økonomer er bekymret for at en nedgang i boliginvesteringene nettopp er det vi står overfor i Norge i år. Boliginvesteringene ligger an til å gå fra en oppgang på 7,1 prosent i fjor til en nedgang på rundt seks prosent i år, viser Norges Banks prognose.

En av dem som bekymrer seg, er sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen. Allerede for et år siden spådde han at en ny nedgang er i ferd med å ramme norsk økonomi, og at en resesjon gradvis blir mer sannsynlig.

– Boliginvesteringene er en av de største svingfaktorene i økonomien. En nedgang vil slå inn på arbeidsmarkedet, møbelsalget og kredittveksten generelt, sier Andreassen.

Han påpeker at det normale for en økonomi er at boliginvesteringene utgjør tre–fire prosent av brutto nasjonalprodukt. I Norge har dette tallet ligget på rundt syv prosent, og det er i de fleste tilfeller ikke bærekraftig, ifølge Andreassen.

Investeringer i nybygg utgjør mesteparten av boliginvesteringene i Norge, men oppussing av brukte boliger bidrar også vesentlig til økt investering.

Ber Olsen droppe renteoppgang

Sjeføkonomen i Eika-gruppen tror i likhet med flere andre eksperter at boliginvesteringene vil falle i både 2018 og 2019.

– Spørsmålet er hvordan nedgangen kommer. Vi har hatt en vår med høy aktivitet og stigende priser i boligmarkedet, så da fortsetter man å bygge for fulle mugger. Mitt tips er at vi bygger for mye, sier Andreassen.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen mener vi trenger lav rente for å unngå nedgangstider.
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen mener vi trenger lav rente for å unngå nedgangstider. (Foto: Gorm K. Gaare)

Han tror at dette gjør at boligprisene vil falle videre og senke boliginvesteringene. Derfor mener han at det er viktig at sentralbanksjef Øystein Olsen avstår fra den varslede renteoppgangen i september.

– Dersom vi både får boligprisfall og økt rente, så kan det gå ille for husholdningene, sier Andreassen.

«Et stort skifte»

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets er enig med Andreassen om at boligprisoppgangen de siste månedene er med på å bremse fallet i boliginvesteringene i år. Også hun tror vi ender året med en nedgang på seks prosent.

– Det er et stort skifte. Det slår ikke voldsomt ut i den økonomiske veksten, men vi går fra et positivt bidrag til et negativt, sier hun.

Fjære mener fallet ikke er dramatisk, fordi vi kommer fra et høyt nivå etter mange år med høy befolkningsvekst.

– Vi tror ikke vi kommer tilbake til den befolkningsveksten vi hadde på 2000-tallet, med oljeboom og innvandring fra Øst-Europa, sier Fjære.

Venter ikke kraftig fall

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets forteller at også de har et anslag om et fall på seks prosent i år for boliginvesteringene.

– Fordi boligprisene har bedret seg i år, så vil det gjøre at investeringsnivået ikke vil falle noe særlig mer enn vi har sett hittil, sier Hov.

Han forteller at det allerede er mulig å se tegn til mer aktivitet i nybyggmarkedet og at etterspørselen har bedret seg de siste månedene.

– Vi får ikke noe kraftig fall, hverken i år eller 2019, sier Hov.(Vilkår)

Her kjører DN Jaguar I-Pace
Jaguars første elbil er ikke bare en elegant bil, den byr også på allsidige egenskaper.
01:49
Publisert: