Denne uken samles USAs sentralbank for tredje siste gang i år, og det er igjen knyttet spenning til hvilke signaler sentralbanksjef Jerome Powell vil gi om den varslede nedtrappingen av støttekjøpene.
Fed, som sentralbanken kalles, har kjøpt obligasjoner med begge hender gjennom koronakrisen, et grep for å stabilisere finansmarkedene mens renten har ligget nær null og økonomien for øvrig har vært rammet av pandemien.
– Jeg tror det bare er et tidsspørsmål for de må si noe konkret, men akkurat når det blir er åpent, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen.
Ved handelsstart på Wall Street kun timer før Fed-beskjeden kommer er det bred oppgang fra start for de ledende indeksene:
- Industritunge Dow Jones stiger rundt 0,6 prosent.
- Teknologiindeksen Nasdaq stiger 0,3 prosent.
- Den brede indeksen S&P 500 stiger rundt 0,5 prosent.
«Skal lite til for å skremme markedet»
Mens milliarder av dollar har blitt sprøytet inn i markedet har de amerikanske børsene steget til stadige nye toppnoteringer. Nå kan det imidlertid nærme seg slutten.
Støttekjøp-tiltakene ble innført på starten av koronakrisen, og Fed har spyttet inn mer enn 100 milliarder dollar i markedet hver måned gjennom pandemien.
Men i takt med en oppløftende makroøkonomisk utvikling siden det innledende koronasjokket, har mange spurt seg hvor lenge kjøpefesten kom til å vare. I august sa Powell at nedtrappingen kan starte allerede i år.
Sjeføkonom Holvik tror imidlertid at Powell og Fed vil være forsiktige med hvilke signaler de gir onsdag.
– Vi har sett denne uken at det skal lite til for å skremme markedet, og på marginen kan det ha gjort at Fed tenker det er hensiktsmessig å drøye, sier hun.
Holvik sikter til den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande som er nedsyltet i gjeld og er på randen av konkurs. Tidligere denne uken maktet ikke selskapet å betale låneavdrag, og på torsdag venter et nytt forfall. Situasjonen sjokkerte finansmarkedene og sendte børser over hele verden kraftig ned. Oslo Børs fikk en av årets verste dager på mandag.
Viktige renteprognoser
Denne ukens møte vil også by på ferske prognoser for hva Fed tror om prisvekst, økonomisk vekst, og ikke minst renteutviklingen. I skrivende stund ligger styringsrenten i USA på nær null, og Fed har i sine renteprognoser antydet minst to rentehevinger i 2023.
Onsdag vil Fed også komme med prognoser for hva det tror om renteutviklingen frem til 2024. Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets mener rentesignalene vil bli vel så viktige som hva Fed sier om støttekjøpene.
– Markedet vil ha øyne rettet mot renteprognosene. Hvor høyt ser Fed for seg å gå frem til 2024? Det blir spennende å se. Vi har sett at markedsforventningene til økt styringsrente i både USA og andre land i Europa har gått opp i det siste, sier seniorøkonomen.
I likhet med Hovik i Sparebank 1 tror heller ikke Gonsholt Hov at Fed kommer til å signalisere en formell nedtrapping av støttekjøpene på dette møtet.
– Intensjonen om å starte nedtrappingen innen året er omme er vi klar over. Det har dreiet seg om timing. Hadde det kommet veldig sterke makrotall ut på sensommeren kunne møtet denne uken vært rett tidspunkt. Men nøkkeltallene har vært svakere enn ventet, og spesielt arbeidsmarkedsrapporten i august var skuffende. Vi tror det kommer et signal om at det er i november den formelle beskjeden kan komme, sier Gonsholt Hov.
Da arbeidsmarkedsrapporten for august ble sluppet i starten av september var fasiten nemlig langt svakere enn ekspertenes forventninger. Jobbtallene, som ofte omtales som «månedens viktigste», viste at det ble tilført 235.000 nye jobber i USA i august, godt under forventningene på 750.000 jobber.
Til sammenligning ble det i juli skapt over en million nye jobber. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.