Det har stormet på børsene i fremvoksende markeder i år. Den kinesiske Shanghai-børsen har falt nærmere 30 prosent siden toppen ble nådd i februar, og valutaene i land som Tyrkia, Sør-Afrika, Argentina og Indonesia har svekket seg kraftig.

Det skremmer ikke Alexandra Morris, som er investeringsdirektør i Skagenfondene.

– Her gjelder det å huske det lange bildet, og det har ikke endret seg betydelig de siste månedene. Vi har fortsatt fremvoksende markeder som vokser raskere enn utviklede markeder, sier Morris.

Hun er ikke alene om å anbefale å kjøpe aksjer i fremvoksende markeder. Forrige uke gikk Nordeas seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad ut i DN og utropte børsfallet i Kina til en kjøpsmulighet på lengre sikt. Også DNB Markets er positive til fremvoksende markeder i 2019.

Resesjon og krise

Et fremvoksende marked er en betegnelse på et land som er på vei til å bli et utviklet marked, slik som Kina, India, Sør-Afrika og Brasil. Noen av disse landene, som Kina og India, har de siste årene hatt en økonomisk vekst på rundt seks prosent. Til sammenligning har veksten i USA vært på to til tre prosent de siste årene.

– Vi ser at det økonomiske tyngdepunktet i verden er i ferd med å skyve seg østover, sier Morris.

Samtidig påpeker hun at situasjonen i de fremvoksende markedene er annerledes nå enn for ett år siden, da store deler av verden opplevde en synkronisert økonomisk vekst.

Siden da har den økonomiske krisen i Venezuela eskalert, Argentina har måttet be IMF om hjelp til å betjene gjelden sin, inflasjonen i Tyrkia har steget til krisenivåer, mens Sør-Afrika har gått inn i en resesjon.

Samtidig går økonomien «så det griner» i USA, slik Morris uttrykker det, og nettopp dette har vært en del av problemet for de fremvoksende markedene i år.

Spår dollarsvekkelse

Skattereformen fra president Donald Trump har stimulert en amerikansk økonomi som allerede gikk bra. Det har bidratt til at den amerikanske sentralbanken har fortsatt å varsle rentehevinger fremover, i tillegg til de åtte rentehevingene den allerede har gjennomført.

– Når rentene stiger i USA, og ikke i andre land, så fører det til en dollarstyrkelse, sier Morris, og fortsetter:

– Når dollaren styrker seg, gjør det vondt for dem som har gjeld i dollar, og det er det mange av de fremvoksende markedene som har.

Morris mener at dollarstyrkelsen har vært en viktig driver bak nedgangen i fremvoksende markeder i år, noe hun ikke er alene om å mene.

– Spørsmålet er hva som skjer i USA til neste år. Det er ikke uten grunn at Trump nylig sa i et intervju at den amerikanske sentralbanken er hans største trussel. I 2019 får ikke selskapene et nytt løft gjennom reduksjon i skattene, samtidig som rentene på lånene deres gradvis går opp, sier Morris.

– Vår tro er at dollaren vil svekkes i nær fremtid, og da får man en helt annen dynamikk, fortsetter hun.

Kjøpte for to uker siden

Investeringsdirektøren tror 2019 blir et svært spennende år for fremvoksende markeder, fordi differansen mellom børsene i fremvoksende markeder og i utviklede markeder er blitt så stor.

Indeksen MSCI Emerging Markets, som inkluderer aksjer i 24 ulike fremvoksende markeder, har falt 15 prosent så langt i år.

Til sammenligning har den brede amerikanske indeksen S&P500 steget rundt fem prosent.

Morris sier at det nå er et godt tidspunkt å kjøpe aksjer i fremvoksende markeder, som hun mener er svært billige dersom man sammenligner fundamentale forhold som bokførte verdier og selskapenes resultater opp mot prisen på aksjene.

– Selv kjøpte jeg meg opp for to uker siden, sier Morris, og utdyper:

– Vi vet ikke hvor haren hopper, men vi vet i hvilken retning den går. Timing er vanskelig, men når vi har en 20 prosents differanse mellom investeringer i fremvoksende markeder og utviklede markeder, så er sannsynligheten svært høy for at vi har en bedre avkastning andre veien til neste år.

Selvsikker spådom

– Hva med den høye oljeprisen, er ikke det negativt for mange fremvoksende økonomier?

– Jo, det er klart, høyere oljepris er negativt, men det som er viktig, er at økonomien i fremvoksende markeder er i en helt annen situasjon i dag enn for ti år siden, de er mye mer avhengig av konsum enn tidligere.

Morris mener fremvoksende markeder i mindre grad er avhengig av industri og handel, og at trusler fra Donald Trump og økte handelsbarrierer selvfølgelig vil ha en negativ påvirkning, men ikke nok til å velte den økonomiske veksten.

– Det har jeg ingen tro på, sier hun.

– Du er veldig selvsikker i spådommen om at det kommer til å snu i fremvoksende markeder?

– Ja, det er jeg.

– Det er bakteppet som er viktig. Det er en milliard mennesker i Europa og USA. Jeg kan ikke forstå annet enn at de seks milliardene som lever i resten av verden, er sultne på å komme seg opp i levestandard, og jeg kan ikke innse hvorfor de ikke skulle lykkes med det, utdyper hun.

Børsene i fremvoksende markeder har hatt en blandet utvikling de siste årene. Emerging Market-indeksen til MSCI er nå på samme nivå som i 2007. Den amerikanske indeksen S&P500 har doblet seg i samme periode.

Skagenfondenes eget fond som investerer i fremvoksende markeder, Kon-Tiki, har falt over 18 prosent så langt i år, men har siden oppstarten i 2002 levert en årlig avkastning på nærmere 13 prosent.

400 prosent avkastning i Tyrkia

Samtidig som Morris er skråsikker på veksten i fremvoksende økonomier, er hun åpen om at det er risiko knyttet til å investere i land med diktaturer, med sentralbanker som ikke er uavhengige og hvor korrupsjon kan være mer utbredt.

– Du må trå forsiktig fordi den politiske risikoen er høyere, sier hun.

For å spre risikoen foretrekker Morris derfor å investere i fond, og ikke i enkeltaksjer. Samtidig peker hun på at det kan lønne seg grovt å investere i fremvoksende økonomier, selv om den politiske risikoen er høyere.

– Ta Tyrkia som et eksempel. Hvis man ser på hva som har skjedd de siste to årene, så ser vi at det ikke har lønnet seg å investere i et land med en autokrat som Erdogan. Se på den avkastningen man hadde gått glipp av dersom man hadde hatt den holdningen og ikke investert i landet fra 2003 til 2016, sier Morris, og viser til at børsen i Istanbul før børsfallet i år kunne vise til en avkastning på 400 prosent siden Recep Tayyip Erdogan ble statsminister i 2003. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Frykter dyrere øl i fremtiden
Global oppvarming kan føre til at ølprisen vil stige betraktelig.
00:29
Publisert: