Asiatiske og europeiske aksjemarkeder faller, og såkalte trygge havner i valutamarkedet som sveitserfranc og japanske yen styrkes fredag morgen. Årsaken er en ordkrig mellom USA-president Donald Trump og den franske presidenten Emmanuel Macron på Twitter, ifølge økonomer.

Det startet med at Trump la ut en Tweet der han gikk til angrep Frankrikes og Canadas handelspolitikk, i forkant av G7-møtet som starter i Canada fredag.

Ordkrig

«Fortell statsminister Trudeau og president Macron at de hefter USA med massive tollavgifter og skaper ikke-monetære barrierer. EUs handelsoverskudd mot USA er 151 milliarder dollar, og Canada holder våre bønder og andre utenfor. Ser frem til å treffe dem i morgen», skriver Trump på Twitter.

– Markedet preges av en eskalerende ordkrig i forkant av helgens G-7 møte i Canada, understreker analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport.

Macron svarer Trump med en Tweet der han skriver at «den amerikanske presidenten har kanskje ikke noe imot å være isolert, men vi har heller ikke noe imot å signere en avtale med seks land dersom vi må».

Reiser hjem før møtet er over

I en kommentar i DN fredag skriver kommentator Kjetil Wiedswang at G7-møtet i Quebec kan bli det første i historien som avsluttes uten en felles uttalelse.

– Ifølge diplomatiske kilder skal representanter fra Tyskland, Frankrike, Japan, Italia, Storbritannia og EU møtes i forkant av toppmøtet for å samordne sine posisjoner – mot USA, skriver Wiedswang.

Les mer her: Trump mot røkla dnPlus

Fredag morgen ble det kjent at Trump trolig vil reise hjem fra G7-møtet før det er ferdig, og at han dermed dropper den delen av møtet som omhandler klima.

– Stålsetter seg for dårlige nyheter

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets viser til at forsiktighet og skepsis preger markedene fredag.

– De venter på viktige rentemøter i USA og eurosonen neste uke, og stålsetter seg dessuten for dårlige nyheter fra G7-møtet som starter i Canada i dag, skriver hun i sin morgenrapport.

Haugland peker på at USAs nylige innføring av stål- og aluminiumstoll for blant annet EU og Canada er noe som kan skape dårlig stemning på G7-møtet.

Hun viser til at de antatte trygge havnene i valutamarkedet, som sveitsiske franc og japanske yen, har styrket seg, og at Asias børser faller i morgentimene. Det er også rødt på børsene rundt om i Europa, og hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,31 prosent.

Euroen svekkes mot dollar fredag morgen. En euro handles nå til 1,1768 dollar, mot 1,1810 dollar for noen timer siden. (Vilkår)

Er du en gratis-surfer? Det kan koste deg dyrt.
Dette må du passe deg for om du surfer på åpne nett.
04:09
Publisert: