– Det føles som en evighet siden sist jeg fikk lov til å danse, sa 31 år gamle Georgia, som var på vei til en nattklubb i London etter midnatt.

Hun sa at hun ville danse, høre livemusikk og kjenne på stemningen når man fester ute sammen med andre.

Utover at diskoteker og nattklubber kan åpne dørene igjen, betyr dagens gjenåpning også farvel til krav om munnbind, avstand og hjemmekontor.

Usikkerhet på London-børsen

Selv om gjenåpningen utvilsomt har vært etterlengtet for de fleste, og alle voksne briter har fått tilbud om minst ett vaksinestikk, er det ikke bare blå himmel i horisonten.

Det britiske pundet var mandag morgen på sitt svakeste på tre måneder mot dollar, og handles nå til 1,37 dollar. London-børsens FTSE 100-indeks var samtidig på sitt laveste nivå på to måneder. Dette skyldtes blant annet at International Airlines Group (IAG), som eier British Airways, falt med fem prosent. Pundet har imidlertid styrket seg mot den norske kronen i løpet av formiddagen, og handles nå til 12,25 kroner.

Frykten for inflasjon og bekymringer over økte smittetall av Delta-varianten av koronaviruset pekes ut som noen av de viktigste grunnene til at investorene er forsiktige.

"Verden vil se på eksperimentet i Storbritannia med stor interesse," skrev Deutsche Bank-strateg Jim Reid i et notat til sine klienter, gjengitt hos blant annet Reuters.

"Det kan enten vise vei tilbake mot normalitet, eller det kan være en advarsel, selv til land med god vaksinedekning, om at koronaviruset fortsatt vil vil være et problem i lang tid fremover", skrev han videre.

Høye smittetall

Storbritannia har blant de høyeste smittetallene i verden, og epidemiologen Neil Ferguson fra Imperial College London sa til BBC søndag at det er nesten uunngåelig at gjenåpningen vil føre til rundt 100.000 nye smittetilfeller og 1.000 nye innleggelser daglig.

Ifølge Ferguson, som er medlem av regjeringens vitenskapelige rådgivningsgruppe Sage, er spørsmålet heller om smittetilfellene vil kunne nå opp mot 200.000 daglig etter gjenåpningen. På søndag ble det rapportert inn over 48.000 nye smittetilfeller.

Smitten har også nådd maktens korridorer. Statsminister Boris Johnson fikk ikke ta seg en pint på nattklubb på det som har blitt omtalt som frihetsdagen etter at hans helseminister Sajid Javid i helgen fikk påvist koronasmitte.

De to var sammen i et møte før helgen, og Johnson må derfor følge gjenåpningen hjemmefra i isolasjon.

Javid er fullvaksinert og sier han bare milde symptomer, men saken har likevel blitt et symbol for enkelte på at gjenåpningen kommer for tidlig.

Ba om forsiktighet

Dagen før oppfordret Johnson britene til å fortsatt være på vakt mot viruset.

– Vær så snill, vær forsiktige, og gå inn i det neste steget av gjenåpningen med respekt for andre mennesker og risikoen viruset fremdeles utgjør, sa Johnson

Også blant nattklubbgjestene i London kan man finne tegn til bekymring.

– Jeg er begeistret, men jeg har også en følelse av at undergangen står foran oss, sier 26 år gamle Gary Cartmill.

Over 5,4 millioner briter har til nå testet positivt for viruset, og det er registrert nærmere 129.000 koronarelaterte dødsfall i landet. Det er det syvende høyeste antallet døde på verdensbasis. Det tilsvarer 189 dødsfall per 100.000 innbyggere, mens Norge til sammenligning har 15.

En ung mann hopper på dansegulvet i en av Londons nattklubber, kort tid etter gjenåpningen natt til mandag.
En ung mann hopper på dansegulvet i en av Londons nattklubber, kort tid etter gjenåpningen natt til mandag. (Foto: Alberto Pezzali/AP/NTB)

Nakstad advarer

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener at den britiske regjeringen tar en stor risiko.

– Det er ingen tvil om at myndighetene i Storbritannia tar en ganske stor risiko nå, ikke minst fordi helsevesenet har hatt en enorm belastning i nesten 15 måneder i strekk. Men de har også kommet lengst i Europa med vaksineringen og tenker nok at det er verdt risikoen, sier han til Dagbladet.

Han tror likevel ikke at det kommer til å gå bra.

– Dessverre tror jeg ikke de har kommet langt nok med vaksineringen til å forhindre en ny bølge av innleggelser blant uvaksinerte personer. Flokkimmuniteten er rett og slett ikke god nok når 50.000 mennesker tester positivt for viruset hver dag og R-tallet øker så kraftig som nå, sier Nakstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.