– Er dette starten på korreksjonen vi har ventet på?, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en rapport fra meglerhuset fredag.

Den siste uken er kronen blitt styrket mot flere valutaer. I starten av uken måtte du ut med 9,54 kroner for en euro. Fredag får du en euro for 9,39 kroner. Også dollaren er i løpet av de siste fem dagene blitt nær 15 øre billigere, og koster i skrivende stund 8,23 kroner. 

(Se oversikt over flere valutaer nederst i saken) 

En korreksjon 

Bruce i Nordea Markets mener det ikke er en klar grunn til at kronen er blitt styrket denne uken. Han viser til at oppgangen i oljeprisen har vært mer moderat. Prisen på nordsjøoljen Brent har økt med rundt to dollar per fat siden mandag. 

– Den eneste forklaringen jeg har, er at kronen var uforholdsmessig svak ved starten av uken, sier Bruce til DN. 

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.  
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.   (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Jeg ser det som en korreksjon på grunn av at kronen var vel svak. Det er også et tynt sommermarked, så noen få transaksjoner kan skape store bevegelser i kronekursen, understreker han. 

Til tross for at kronen er blitt sterkere den siste uken er den fortsatt på svake nivåer. Både mot euro og dollar er kronen på de samme nivåene som i fjor sommer – da utsiktene for norsk økonomi var ganske annerledes.  

– Ting har tross alt gått mye bedre enn ventet. I fjor snakket vi om et mulig rentekutt i nær fremtid. De fundamentale forholdene nå tilsier en sterkere krone, sier Bruce. 

Venter ytterligere styrking av kronen 

Fremover venter Nordea Markets en sterkere krone.

– Oljeprisen har nådd bunnen, og jeg tror vi vil se en litt høyere oljepris fremover. Norsk økonomi er på bedringens vei, og Norges Bank gikk til en nøytral holdning ved forrige møte. Alt dette tilsier en sterkere krone enn det vi har nå, sier Bruce. 

Nordea Markets' valutaprognoser (publisert 15. juni): 

Også DNB Markets ser for seg at den norske kronen vil styrkes fremover. 

– Vi har lenge ment at kronen er undervurdert og at den vil styrke seg fremover. En videre styrking er imidlertid trolig avhengig av oppgang i oljeprisen, skriver seniorøkonom Knut Magnussen i meglerhusets morgenrapport fredag. 

DNB Markets' valutaprognoser (publisert 23. juni): 

Styrket mot flere valutaer 

Ser en på kronekursutviklingen de siste to ukene, er kronen blitt styrket mot flere typiske «ferievalutaer»: (Vilkår)

  • Den amerikanske dollaren er blitt nær to prosent billigere målt mot kronen de siste to ukene, og koster fredag 8,22 kroner. Den siste måneden er dollaren svekket med 3,5 prosent mot kronen. 
  • Også britiske pund er blitt svekket med rundt to prosent mot kronen hittil i juli. Et pund koster nå 10,66 kroner. 
  • Euroen er blitt 20 øre billigere de siste to ukene. En euro koster fredag ettermiddag 9,39 kroner. 
  • Tyrkiske lire er blitt 2,5 prosent svekket mot den norske kronen de siste to ukene. Nå koster en tyrkisk lire 2,31 norske kroner.  
  • Sør-afrikanske rand er blitt nærmere tre prosent billigere målt mot den norske kronen hittil i juli. 100 sørafrikanske rand koster nå 62,38 kroner. 
  • Kroatiske kuna er svekket med 1,8 prosent mot kronen siste to uker. Nå må en ut med 126,63 kroner for 100 kroatiske kuna. 
  • 100 thailandske baht handles fredag til 24,24 kroner. Det er 1,2 prosent mindre enn ved begynnelsen av måneden.