Den italienske statsministeren, Giuseppe Conte, viftet med avtalen i hånden mens han forlot EU-toppmøtet like før klokken fem fredag morgen. Conte hyllet avtalen som et tegn på europeisk solidaritet, og sa:

– Italia er ikke lenger alene etter dette EU-møtet.

For en gangs skyld kom den nyvalgte italienske statsministeren med en nyhet som markedsaktørene kunne juble for.

«Dette er selvfølgelig positivt for euroen»

Euroen skjøt til værs og styrket seg 0,75 prosent mot dollaren. Styrkelsen har vedvart utover morgenen og klokken 08.00 koster en euro rundt 1,16 dollar.

– Denne avtalen reduserer risikopremien for euroen, sier Erica Blomgren, som er sjefstrateg i SEB.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel har vært under voldsomt press de siste dagene etter at hennes søsterparti CSU har truet med å trekke seg fra regjeringen på grunn av uenighet om innvandring.

Innenriksminister Horst Seehofer (CSU) har truet med å avvise asylsøkere som allerede har levert inn søknad i et annet EU-land. Merkel har sagt at hvis han gjør dette, så vil regjeringen gå i oppløsning.

– Merkels regjeringspartnere har stilt henne et ultimatum. Etter avtalen som kom i natt har risikoen for et nyvalg blitt mindre. Det er selvfølgelig positivt for euroen, blant annet fordi Merkel er en viktig sammenhengende kraft innen eurosamarbeidet, sier Blomgren.

Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets er enig med Blomgren i hennes analyse. Hun legger til at hun er usikker på hvor mye euroen har vært tynget av usikkerheten rundt Merkel de siste dagene. Euroen har svekket seg kraftig mot dollaren denne våren, men denne utviklingen har stoppet opp de siste dagene.

«Italia holdt oss som gisler»

Det ble et svært dramatisk møte i Brussel, mye takket være Giuseppe Conte, som hadde gått hardt ut på forhånd:

– Europa vil høre en sterk og bestemt stemme fra Roma, hadde Conte sagt i forkant av møtet.

Han holdt ord. Italia blokkerte alle andre vedtak for å sikre en avtale om migrasjon, noe som skapte sterke reaksjoner.

– Ingenting er avtalt før alt er avtalt, skal en italiensk diplomat har sagt, ifølge Financial Times.

– Italia holder oss som gisler, skal en annen høytstående EU-politiker ha sagt.

Pressekonferansen som var planlagt torsdag kveld ble avlyst, «fordi et av EU-landene nektet å gå med på noen vedtak, slik at ingen vedtak hadde blitt fattet», het det i en uttalelse.

Dette er avtalen

Klokken 04.34 tvitret EU-president Donald Tusk at landene var blitt enige.

– En lang og hard diskusjon, oppsummerte Østerrikes statsminister Sebastian Kurz på vei ut.

Avtalen går ut på at EU-land sammen skal ta hånd om flyktningene og migrantene som plukkes opp i Middelhavet og settes i land på europeisk side.

Planen er at EU skal opprette et nettverk av såkalte kontrollsenter i medlemsland langs middelhavskysten. Her skal man skille mellom flyktninger og migranter, som i etterkant skal fordeles mellom medlemslandene. Målet med avtalen er å avlaste Italia, Spania og Hellas.

Det skal være fullstendig frivillig å delta i innsatsen, noe som var et ufravikelig krav fra skeptiske medlemsland i øst.

Pedro Sánches, Spanias statsminister, sa at det ikke er den beste avtalen, men at det viktigste er at den forandrer retningen på dagens politikk og at det betyr at vi får en europeisk løsning på et europeisk problem.

Merkel sa at et er et godt signal at det 28 medlemslandene er blitt enige om en felles avtaletekst, men hun la til:

– Det gjenstår fremdeles mye arbeid. (Vilkår)

Slik sparer du til pensjon
Anders Skar i Nordnet forteller hvordan aksjer kan hjelpe på pensjonssparingen.
01:03
Publisert: