I starten av februar skrev Bloomberg at Bridgewater Associates hadde tredoblet sine shortposisjoner i italienske banker og forsikringsselskap – en knapp måned før presidentvalget 4. mars.

Å shorte aksjer vil si å vedde på kursfall.

De siste ukene har hedgefondet økt shortposisjonene sine kraftig, også i andre store europeiske selskaper. Nå er det totale veddemålet på 22 milliarder dollar, tilsvarende 173 milliarder kroner.

Bridgewater er ikke kjent for aksjeplukking, men å skape avkastning på makroøkonomiske trender. Det har fått markedet og mediene til å gruble over hva som ligger bak det store veddemålet mot Europa.

«Ikke prøv å tolke det»

I USA kan hedgefondet holde alle sine shortposisjoner hemmelig, men i Europa krever loven at man viser posisjonene.

På Bridgewaters shortliste finner vi blant annet det tyske industrikonglomeratet Siemens, bilprodusenten Daimler, oljegigantene Total og Eni, Adidas og en rekke italienske banker. Bridgewater holder kortene tett til brystet, og har så langt unnlatt å kommentere bakgrunnen for veddemålene.

– Ikke prøv å tolke det. Du blir trolig villedet, sa Ray Dalio, grunnleggeren av Bridgewater, til Reuters noen dager tilbake.

Dalio grunnla Bridgewater Associates i Connecticut i USA i 1975. I dag er det verdens største hedgefond og forvalter verdier for 160 milliarder dollar, tilsvarende 1256 milliarder kroner. Selv har Dalio en formue på 14,6 milliarder dollar. Det gjør ham til verdens 90. rikeste person.

Kan snarere være veddemål mot Kina

Spørsmålet mange har stilt seg er hvorfor hedgefondet vedder mot europeiske aksjer i en tid der økonomien i eurosonen fyrer på alle sylindere og stemningen blant investorene har tatt seg kraftig opp sammenlignet med tidligere år.

Flere analytikere og forvaltere har pekt på at selv om mange av de store europeiske selskapene har base i Europa, er de så internasjonalt diversifisert at flere av dem faktisk har størst inntjening utenfor eurosonen. Dermed kan en av forklaringene være at man forventer at noen land, for eksempel Kina, går tøffere tider i møte. En del europeiske selskaper, som bilprodusentene, er mer og mer knyttet til kinesiske forbrukere.

– Hvis du tror at Kinas økonomi kommer til å sakke farten, vil det å shorte europeiske aksjer være en måte å uttrykke det synet på, sier Kevin Miur, tidligere aksjetrader i meglerhuset RBC, ifølge Marketwatch.

Det har også blitt pekt på at den knallsterke euroen kan støtte opp under Dalio og Bridgewaters syn. Euro har styrket seg med 16,4 prosent mot dollar det siste året. En sterkere euro vil svekke verdien på europeiske multinasjonale selskapers inntjening utenfor eurosonen.

Det har blant annet fått det enorme forvaltningsselskapet BlackRock til å oppgradere utsiktene for amerikanske selskaper og nedgradere inntjeningsveksten til europeiske selskaper til en nøytralanbefaling, ifølge Financial Times.

Egentlig ingen short

Det er også uklart hvorvidt Ray Dalios store veddemål faktisk er en short. Bridgewater eier nemlig også en del europeiske aksjer, og en av hedgefondets investorer sa tidlig i februar til Reuters at de så vidt er «net long», altså at de har mer i lange posisjoner enn i korte. Det betyr at veddemålet mot europeiske aksjer kan være sikret mot en tilsvarende posisjon, som betyr at Dalio og Bridgewater egentlig ikke «shorter Europa».

Ifølge investoren har imidlertid Bridgewater redusert eksponeringen i europeiske aksjer betydelig.

Tror på resesjon i USA

Selv om Ray Dalio ikke har villet kommentere shortposisjonene, har han for vane å være ganske åpenhjertig om sitt syn på aksjemarkedet og global økonomi. I august i fjor skrev han i et innlegg på sin Linkedin-profil at Bridgewater ville holde seg mer defensiv i aksjemarkedet som følge av det politiske dramaet i Washington, som han da mente kunne slå ut i markedet.

– I slike tider øker konfliktene, både internt og eksternt, populisme trer frem, demokratier blir truet og krig kan oppstå. Jeg kan ikke si hvor ille det blir denne gangen. Jeg ser an hvordan konflikten blir håndtert, og jeg er ikke begeistret, skrev han.

Denne uken sa Dalio at han ser en økende sannsynlighet for at det kommer en resesjon i USA før neste presidentvalg i 2020.

– Jeg tror vi er i et førboble-stadium som kan ende i et boblescenario. Sannsynligheten for en resesjon før presidentvalget vil være relativt høy, kanskje 70 prosent, sa Dalio da han besøkte Harvard Kennedy School’s Institute of Politics onsdag, ifølge Reuters.

En resesjon er definert som et fall i et lands bruttonasjonalprodukt i to eller flere kvartaler på rad.(Vilkår)

Slik får de til å eie hytte sammen
De deler en gammel og ærverdig slektshytte med 37 sengeplasser. Kusiner, tremenninger og firmenninger om fordelene og utfordringene med å eie sammen.
01:49
Publisert: