PMI-tallene (purchasing managers indeks) er en av de beste løpende indikatorene på aktiviteten i europeisk økonomi og følges tett av både investorer og økonomer. Etter en liten fremgang i august, var det håp om at tallene for september ville vise en stabilisering av økonomien.

Det skjedde ikke.

Indeksen viste en nedgang til 50,4 poeng i september, mot 51,9 måneden før. På forhånd var det ventet en indeks på 51,9 poeng, ifølge TDN Direkt. Et tall over 50 er en indikasjon på økt aktivitet i økonomien, mens et tall under 50 viser det motsatte.

Et kjapt blikk på hovedtallene bekrefter en oppbremsing i industrien i Europa.

  • PMI for industrisektoren var på 45,6 i september, mot ventet 47,3 poeng.
  • PMI for tjenestesektoren var på 52,0 i perioden, mot ventet 53,3 poeng.

– De europeiske PMI-indeksene er faretruende nære å melde om et økonomisk tilbakeslag, skriver makroanalytiker Mathias Dollerup Sproegel i Sydbank i en kommentar.

Allerede før offentliggjøringen av samlede PMI-tall for hele eurosonen hadde investorene fått en ubehagelig overraskelse fra Tyskland. PMI-indeksen for Tyskland falt fra 51,5 poeng til 49,1 poeng i september. Det har ikke skjedd siden april 2013.

– Det understreker at den tyske økonomien er i overhengende fare for å stå på kanten av en økonomisk resesjon, hvis ikke resesjonen allerede har inntruffet i tredje kvartal, skriver Dollerup Sproegel.

Dykket ned i tallene

Også Danske Banks sjefstrateg Christian Lie har bitt seg merke i de ferske PMI-tallene. Han er ikke overbegeistret.

«Mandagens ferske PMI'er fra eurosonen og Tyskland var ikke særlig betryggende. Signalet fra industri og servicesektor samlet sett svakeste på seks år i eurosonen og syv år i Tyskland», skriver han på Twitter.

Sjeføkonom Tuuli Koivu i Nordea Markets har dykket ned i ordreinngangen i både eurosonen og Tyskland og finner ingen grunn til nær optimisme. Særlig ikke i Tyskland.

Sjeføkonom Tuuli Koivu i Nordea Markets finner ingen grunn til nær optimisme.
Sjeføkonom Tuuli Koivu i Nordea Markets finner ingen grunn til nær optimisme. (Foto: Nordea Markets)

– Nivået av nye ordre, som er på under 40, er faktisk veldig bekymringsfullt og viser ikke tegn på et oppsving engang. Videre fortsatte den nedadgående trenden i tjenestesektoren, og PMI for sysselsetting indikerer at det hittil sterke arbeidsmarkedet møter press, skriver Koivu.

– En kolossal oppgave

Mathias Dollerup Sproegel i Sydbank tror det fortsatt avtagende veksttempoet i eurosonen i tredje kvartal vil føre til at Den europeiske sentralbanken (ECB) vil føle seg presset til å lette ytterligere på pengepolitikken i år.

Sydbank tror ECB vil senke styringsrenten med ytterligere 0,1 prosentpoeng i desember til minus 0,6 prosent.

– Det har imidlertid lenge vært tydelig at ECB-direktørene har tømt magasinet for ammunisjon. Derfor kan den neste sentralbanksjefen, Christine Lagarde, vente seg en kolossal oppgave med å få de europeiske politikerne til å løsne grepet om finanspolitikken, skriver makroanalytikeren.

Forrige uke ble Christine Lagarde godkjent som ny sentralbanksjef av Europaparlamentet. Hun skal etter planen overta som sjef for Den europeiske sentralbanken etter Mario Draghi 1. november. I dag er hun leder for det Det internasjonale pengefondet (IMF).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.