Forbrukertillitsindeksen (CCI) nådde sitt nest høyeste nivå for året i mai, men falt markant i juni og har siden det ligget på omtrent samme nivå.

Indeksen for august er på 7,7 poeng, viser den ferske undersøkelsen. Tilliten er på nivå med desember i fjor, da den også falt markant, for så øke igjen måneden etter. Indeksen er 5,6 poeng lavere enn for ett år siden, som er et betydelig fall.

Frykter konsekvensene av handelskrig

– For første gang siden desember i fjor var indikatoren knyttet til folks tro på landets økonomi negativ i juli, og tilliten faller ytterligere i august. Det vil si at det er flere som tror at landets økonomi vil være dårligere enn bedre om 12 måneder. I august er denne indikatoren på sitt laveste siden november 2016, sier seniorrådgiver Henrik Høidahl.

– Mediefokus på og usikkerhet knyttet til internasjonale handelsavtaler, proteksjonisme og konsekvensene for Europa og Norge kan påvirke fremtidstroen i negativ retning, legger han til.

Tror på godt arbeidsmarked

Han trekker derimot frem at troen på det norske arbeidsmarkedet det kommende året er god.

– Og selv om optimismen har avtatt noe de siste månedene, er det fortsatt flere som tror på lavere enn høyere arbeidsledighet – og endringen fra juli til august er markert positiv, det vil si at antallet optimister øker, sier Høidahl.

Seniorrådgiveren sier at mange nordmenn opplever også at egen økonomi er god, og det er flere som tror at privatøkonomien vil være bedre enn dårligere om 12 måneder.

– Dette til tross for en lengre periode med varslet renteoppgang og at stadig flere tror at boliglånsrenten vil være høyere om ett år. Det kan også bidra til å forklare at det er flere som oppgir at de vil spare for å være rustet til en renteøkning, sier Høidahl i Opinion.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.