Tirsdag går fristen ut for Italia. Innen da må landet levere et nytt budsjettforslag til Europakommisjonen, etter at det første forslaget ble avvist for noen uker siden.

De siste ukene har frontene mellom Italia og Brussel blitt stadig hardere. Foreløpig har ingen av partene gitt tegn til å vike.

– Det veldig vanskelig for Europakommisjonen å ikke ta ting til det neste nivået, fordi det vil undergrave troverdigheten til det finansielle regelverket, iser Teneco Intelligence-sjefen Wolfango Piccoli til Bloomberg.

Å «ta ting til det neste nivået» kan i dette tilfellet innebære å gi Italia en bot på over 30 milliarder kroner i første omgang.

Sendte budsjettet i retur

Etter å ha vunnet det italienske valget tidligere i år, presenterte den nyvalgte regjeringen sitt første forslag til statsbudsjett på sensommeren. Investorene likte ikke det de så, og har svart med å kreve stadig høyere rente for å låne ut penger til det gjeldstyngede landet.

Renten på tiårige italienske statsobligasjoner har steget til rundt 3,4 prosent, det høyeste nivået på fire år.

Regjeringen, som består av det høyreorienterte partiet Ligaen og det populistiske partiet Femstjernersbevegelsen, presenterte et budsjett der den la opp til et budsjettunderskudd på 2,4 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

Til tross for at dette er innenfor EUs grense på tre prosent, har Brussel svart med å sette ned foten. Europakommisjonen mener det blir helt feil at Italia, som har Europas nest største statsgjeld, skal fortsette å øke gjelden.

Politikerne i Brussel sendte budsjettforslaget tilbake til Italia med streng beskjed om å gjøre endringer. Siden da har italienske statsrenter holdt seg stabilt på et høyt nivå.

«Ikke et alternativ»

Det er få som venter at Italias regjering vil bøye av for presset fra Brussel. Teneco Intelligence-sjefen mener at dersom den italienske regjeringen fortsetter å trosse Brussel, så må Europakommisjonen ta grep for å ikke miste troverdighet.

– Det er ikke et alternativ å ikke reagere, sier han.

Presset fra investorene kan til syvende og sist bli viktigere enn presset fra Brussel, da høyere statsrente gjør det stadig dyrere for Italia å betjene gjelden sin. De siste ukene har derimot de italienske statsrentene vært stabile.

– Hvis kommisjonen hadde håpet at markedet og kredittratingbyråene ville gjøre jobben for dem, så har ikke det skjedd, sier Piccoli.

Moody nedgraderte Italia i oktober, men ikke så mye som fryktet.

Dersom den italienske regjeringen ikke bøyer seg, kan Europakommisjonen ilegge Italia en bot på 0,2 prosent av landets brutto nasjonalprodukt. Det tilsvarer over 30 milliarder norske kroner. Det er likevel en lang vei frem mot et slikt alternativ, og Italia kan få så mye som seks måneder på seg til å gjøre endringer i budsjettet før boten blir utgitt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Felleskitesten: Se hvilken ski som overrasket testpanelet
DN har gjennomført en test av syv ulike felleski i semirace-kategorien.
01:23
Publisert: