Prisveksten i eurosonen er fortsatt skyhøy, og ble i november tosifret for andre måned på rad. Ferske tall fra Eurostat viser onsdag formiddag en inflasjon på ti prosent i måneden som straks er over. Kjerneinflasjonen ble fem prosent blank på årsbasis i november, viser de foreløpige tallene.

På forhånd var det ventet en prisvekst på 10,4 prosent i eurosonen, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

November-tallene kommer etter at oktober endte med en årlig prisvekst på 10,6 prosent, og etter en septemberinflasjon på 9,9 prosent.

November ble første måned siden 2021 med fallende prisvekst på tvers av de 19 landene.

Energi trekker opp igjen

Slik som også var tilfellet i oktober er det skyhøye energipriser som bidrar til den kraftige prisveksten. I november var energiprisene 34,9 prosent høyere enn samme måned i fjor, sammenlignet med 41,5 prosent i oktober.

Prisene for mat, alkohol og tobakk økte i november med 13,6 prosent på årsbasis, mens årsveksten for industrielle varer og tjenester økte med henholdsvis 6,1 og 4,2 prosent.

Ifølge Eurostat-tallene var det Latvia som hadde den kraftigste prisveksten på årsbasis i november, med en prisvekst på vanvittige 21,7 prosent. Litauen og Estland følger på plassene etter med en inflasjon på 21,4 prosent.

Fortsatt under press

Sjeføkonom Marius G. Hov i Handelsbanken Capital Markets mener markedet var godt forberedt på målingen, og viser til at noen av enkeltlandene i eurosonen allerede hadde kommet med sine tall på forhånd. Disse tallene tydet på at inflasjonstallene for hele eurosonen ville komme inn lavere enn ventet.

– Det viktige er imidlertid at kjerneinflasjonen holdt seg uendret, som også var det analytikerne ventet på forhånd. Og den er fortsatt skyhøy. Dermed endres heller ikke forventningene til ECB.

Sjeføkonomen mener det blir en renteheving på minst 0,5 prosentpoeng på ECBs møte i desember, det siste for året.

– Rentemarkedet priser inn en viss risiko for 0,75 prosentpoeng, så kort fortalt er ECB fortsatt under press, sier han.

Nordea Markets mener på sin side at det er tegn til at inflasjonstoppen kan ha bli nådd i oktober. Men også de viser til en kjerneinflasjon på fem prosent som et bevis for at det ikke kan erklæres seier mot den høye prisveksten ennå.

Meglerhuset venter fortsatt høy, underliggende prisvekst i månedene som kommer.

– Novembermålingen endrer ikke det store bildet for ECB. Kjerneinflasjonen fortsetter å være mye høyere enn ECBs mål, og prispresset er bredt basert. Samtidig er det ikke lenger den samme månedsveksten, og i noen sektorer er det en nedkjøling. Dette impliserer at perioden med raskt stigende kjerneinflasjon bør være over, heter det i en analyse.

Kraftige rentehevinger

I likhet med mange sentralbanker i rundt om i verden kjemper Den europeiske sentralbanken (ECB) en innbitt kamp mot den skyhøye prisveksten, som har skutt fart som følge av krigen i Ukraina og den pågående energikrisen.

Som respons har styringsrentene blitt satt kraftig opp de siste månedene. Verdens sentralbanker har vært klare på at rentene må opp for å dempe prisveksten. I eurosonen har mange ment at ECB har falt bakpå i sin rentesetting, noe som kan forklare de store økningene på de siste møtene.

Den doble rentehevingen i sommer ble fulgt opp av en trippel renteheving på møtet i september, og det ble da varslet flere økninger på de kommende møtene. Hoppet på 0,75 prosentpoeng var den største enkelthevingen siden 1999, da i forbindelse med overgangen til euro.

På sist rentemøte i slutten av oktober ble rentene satt opp med 0,75 prosentpoeng for andre møte på rad, slik at refirenten, ECBs styringsrente, nå er på to prosent. ECB gjorde det da klinkende klart at det venter nok en økning på årets siste møte, som finner sted 15. desember.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.