Prisveksten i eurosonen for august endte på 9,1 prosent på årlig basis. Det var litt høyere enn analytikernes forhåndsestimater, som var på ni prosent.
Kjerneinflasjonen endte på 4,3 prosent, mot ventet 4,1 prosent.
Både kjerne- og totalinflasjonen i eurosonen stiger dermed til nok en rekordnotering.
De sammenstilte tallene for eurosonen (19 land) kom etter at tall fra Tyskland, som er den nest største økonomien, tidligere i uken viste at prisene steg med 8,8 prosent i august. Det er landets høyeste prisvekste på 40 år.
Inflasjonstallene for den siste sommermåneden vil bli fulgt nøye med på også av Den europeiske sentralbanken (ECB) som møtes neste uke. Da ECB møttes sist, i slutten av juli, ble styringsrenten satt opp med et halvt prosentpoeng, den første rentehevingen fra ECB på elleve år.
Nå priser markedet inn en «liten sannsynlighetsovervekt» for en ECB-heving på 0,75 prosentpoeng, ifølge Handelsbanken.
Tror på inflasjon på over ti prosent
Ifølge Financial Times har flere økonomer advart mot at prisveksten i eurosonen kan komme til å passere ti prosent i løpet av høsten, og forbli høy på lengre sikt, grunnet de stadig stigende gassprisene.
– Det er ulike faktorer som trekker opp og ned, men en av faktorene som trekker ned, er pumpeprisene, som gikk ned i august. Det som ventes å trekke opp, er matvareprisene. Europa har vært preget av en hetebølge i sommer, noe som også har påvirket matproduksjonen, sa seniorøkonom Sara Midtgaard til DN i forkant av tallene.
Etter at Fed-sjef Jerome Powell før helgen advarte om at USAs sentralbank kommer til å fortsette med rentehevingene frem til det kommer tydelige signaler om at inflasjonen er på vei ned, har også kolleger i ECB vært ute med lignende beskjeder.
I en tale i Østerrike på tirsdag avviste Bundesbank-president Joachim Nagel ytringer om å bremse renteoppgangen for å beskytte den økonomiske veksten, skriver FT.
Tror på trippel renteheving
Mens inflasjonen fortsatte oppover i Tyskland, endte prisveksten i Frankrike, den nest største økonomien i eurosonen, på 6,5 prosent i august, ned fra 6,8 prosent i juli.
Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg var det en noe svakere økning i energipriser som sendte totaltallet nedover. Samtidig økte prisene på både tjenester, mat og varer.
Nordea Markets skriver i en kommentar at inflasjonen i eurosonen er ventet å fortsette å stige i månedene fremover. Meglerhuset venter nå en renteheving på 0,75 prosentpoeng fra ECB neste uke.
«ECB har hatt en tendens til å overraske på den haukete siden i det siste, og markedet priser inn en 50/50 sjanse for en trippel heving neste uke, og man har et sterkt argument for å gjøre dette», heter det i analysen.
I Storbritannia steg prisene, målt ved butikkprisindeksen som ble opprettet i 2005, 5,1 prosent i august, noe som er en ny rekord for indeksen. Matprisene økte med 9,1 prosent, skriver Bloomberg.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.