Medlemmene i sentralbankens rentekomité (Fomc) holder rentene uendret onsdag kveld på mellom 0,5 og 0,75 prosent. Som ventet.

Fomc slår fast i en kunngjøring at optimismen både blant forbrukerne og næringslivet i USA har økt etter at Donald J. Trump ble valgt til president.

Fed- den amerikanske sentralbanken - holder fast ved budskapet fra forrige rentemøte i desember, at renten vil bli hevet tre ganger i 2017 og tre ganger i 2018.

Ventet status quo

Kyrre Aamdal i DNB Markets regnet på forhånd ikke med hverken renteendringer eller andre nye signaler fra Fed - den amerikanske sentralbanken.

«Etter renteøkningen i desember er det ingen som venter en renteendring denne gangen», skriver Aamdal i en oppdatering onsdag.

Aamdal påpekte at foran møtet at amerikansk tall, særlig sentimentindekser og arbeidsmarkedstall, peker i retning av et litt mer positivt syn på veksten i amerikansk økonomi.

Yellen vs. Trump

Aamdal mener det store spørsmålet er hvordan den økonomiske politikken under Donald Trump vil påvirke utsiktene, og at det her er grunn til å tro at Fed fortsatt vil trå vannet.

Da Fed i desember satte opp renten med 0,25 prosent lå det i kortene en konfrontasjon med president Trump.

– Jeg vil si at det på dette stadiet ikke er åpenbart at det er behov for finanspolitikk som vil gi stimulans til at vi kommer oss tilbake til full sysselsetting, sa Yellen da.

Uttalelsene var en indikasjon på at sentralbanken blir nødt til å heve renten mer enn planlagt dersom ekspansiv finanspolitikken fører til økt press og fare for overoppheting i økonomien.

– En konfrontasjon med den nyvalgte presidenten kan være på trappene, skrev makroanalytiker Mattias Bruer i SEB da.

Trump har tidligere kritisert Fed-sjef Janet Yellen, blant annet for å styre politisk. Han har blant annet hevdet at hun holdt styringsrenten lav fordi president Barack Obama hadde beordret henne til det, og på den måten skapte en boble som vil sprekke før eller siden.

Hvert år byttes noen av medlemmene i Fomc ut, og Aamdal sier at det ser ut som om komiteen har blitt litt mer duete. Sentralbanksjef Yellen, pluss visesentralbanksjefen og lederen av NY Fed er faste og byttes ikke ut.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.