Fed og sentralbanksjef Jerome Powell kuttet onsdag renten som ventet for første gang siden finanskrisen for mer enn ti år siden.

Dét er en seier for den amerikanske presidenten Donald Trump, ifølge Storebrand-forvalter Olav Chen:

– Fed har bøyd av etter press fra Trump. Bedriftene er mer forsiktige med å investere nå, siden handelskrigen mellom Kina og USA kan eskalere, sier han.

Delvis kontroll over Fed

Den kjente forvalteren legger til:

– Nå har Trump på et vis fått delvis kontroll over pengepolitikken også. Hvis Trump fortsetter å kjøre på med handelskrig blir Fed nødt til å fortsette å sette ned renten.

Fed skal være uavhengig av politikerne, men Chen merker seg at kuttet kommer etter at Trump har presset Powell og sentralbanken med utspill i media og på favorittmediet Twitter. Ikke minst indirekte ved at Trump vet at Fed reagerer etter hans handlinger.

På sin pressekonferanse etter at rentebeslutningen ble offentliggjort, slo Powell indirekte tilbake mot presidenten.

– Vi tar aldri politiske hensyn og foretar ikke politiske vurderinger. Slik forhold har ingen plass i våre diskusjoner, sa Powell, ifølge NTB.

Første på ti år

Rentekuttet er det første rentekuttet på over ti år. Siden 2015 har Fed hevet renten ni ganger. Sentralbanken signaliserer at den vil følge nøye med, og markedsaktørene oppfatter at det vil komme et nytt rentekutt i høst.

En av faktorene som vil avgjøre det, er utviklingen i handelskrigen Trump har startet med Kina. Fed begrunnet delvis onsdagens rentekutt med den globale vekstutviklingen.

– Valgkampstrategi

Chen mener det pågår et politisk spill mellom Fed og Trump der presidenten sitter med de beste kortene, ettersom han til syvende og sist er den som avgjør når handelskrigen blir løst.

– I mine øyne har Fed bøyd av etter Trump`s vilje. Det er ingen tvil om hva Trump vil, han vil fyre økonomien opp med videre rentekutt og kvantitative lettelser. Han mener Fed har hatt en altfor kontraktiv pengepolitikk. Nå har Trump hånden på rattet.

Kapitalforvalteren i Storebrand mener kapitalmarkedene tidligere i år har priset inn tre rentekutt. Han mener også den største spenningen vil være knyttet til hvordan den amerikanske sentralbanksjefen ordlegger seg.

– I forhold til rentekutt tror jeg det kan være en sjanse for at markedet blir litt skuffet. At de har priset inn flere rentekutt enn det Powell legger frem, sa Chen et par timer før rentekuttet.

– Har en plan

Chen har en hypotese om at Trump har en strategi i handelskrigen, for å bli gjenvalgt neste år.

– Drømmescenarioet for Trump nå er at handelskrigen med Kina blusser opp, slik at Federal Reserve setter rentene ytterligere ned. Sommeren neste år kommer derimot til en avtalte med Kina, etter Federal Reserve har satt ned renten flere ganger. Markedene vil da stige inn i valgkampen, forteller Chen.

Trump har også prøvd å påvirke sentralbanken med å få de til å ha en mer ekspansiv pengepolitikk med rentekutt og kvantitative lettelser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.