Ferske tall fra det amerikanske byrået for arbeidsstatistikk, viser at konsumprisindeksen (kpi) på årsbasis steg 8,6 prosent i mai, mens kpi justert for energi- og matvarepriser (kjerneinflasjonen) steg med seks prosent.

Det er for den totale inflasjonen den høyeste årsveksten siden 1981. På forhånd var det ventet at inflasjonen ville forbli uendret på 8,3 prosent, i følge estimater fra Bloomberg.

Inflasjonsnyhetene sender sjokkbølger gjennom finansmarkedene, der den brede samleindeksen S&P 500 og den teknologitunge Nasdaq-indeksen faller over to prosent ved åpning.

– Inflasjonstallene for mai kom inn klart høyere enn ventet. Vi tror derimot at inflasjonen vil toppe seg ut den nærmeste perioden, og falle moderat mot utgangen av året, sier leder for allokering og globale renter i Storebrand Olav Chen.

Den skyhøye inflasjonen har gjort at Den amerikanske sentralbanken (Fed) har kommet i en real skvis. For mens den økonomiske aktiviteten er høy og arbeidsledigheten lav, har Fed nå varslet at den vil stramme kraftig inn for å få inflasjonen under kontroll.

Har Fed mistet kontrollen?

– Fed har allerede mistet kontrollen. Nå driver de med brannslukking og forsøker å få kontrollen på en inflasjon som har løpt løpsk, sier Chen.

Inflasjon er en betegnelse på en vedvarende vekst i det generelle prisnivået på varer og tjenester i samfunnet, i en gitt periode. Måleenheten er konsumprisindeksen, som har steget kraftig det siste året.

På samme tid som inflasjonen har krøpet stadig høyere, så har utsiktene til global vekst falt etter Russlands invasjon av Ukraina.

Kombinasjonen av lavere vekst, høy inflasjon og økning i rentene har bidratt til at resesjonsfrykten blant investorene har tiltatt, noe som har sendt den teknologitunge Nasdaq-indeksen ned nær 30 prosent hittil i år.

– Spikeren i kisten

Arbeidsmarkedet i USA er for tiden svært stramt, der det i mars var over to ledige stillinger for hver arbeidsledige amerikaner– det høyeste nivået siden 1950, da statistikken først ble tatt i bruk.

Den lave arbeidsledigheten har ført til en stor kamp blant bedriftene om få tak i arbeidskraft, noe som har gitt en kraftig økning i lønnsveksten det siste året. I mai var amerikanske lønninger 6,1 prosent høyere enn året før – den høyeste veksten på flere tiår.

Flere eksperter begynner nå å se tendenser til en mer omfattende lønns- og prisspiral i den amerikanske økonomien, skriver Bloomberg, der inflasjonen de siste månedene er blitt stadig mer utbredt på flere varer og tjenester.

For å få bukt med den høye inflasjonen og kjøle ned temperaturen i økonomien, har Fed varslet at den vil heve renten i et høyt tempo fremover.

I referatet fra Feds forrige rentemøte i mai, gjorde sentralbanken det klart at den vil fortsette med flere renteøkninger på 50 basispoeng av gangen fremover.

I tillegg sa rentekomiteen i Fed at pengepolitikken kan måtte gå forbi det nøytrale nivået, og inn i restriktivt terreng, for å bremse den økonomiske aktiviteten og få inflasjonen ned.

Fed-sjef Jerome Powell varsler en kraftig pengepolitisk innstramning fremover, i et forsøk på å dempe prisveksten.
Fed-sjef Jerome Powell varsler en kraftig pengepolitisk innstramning fremover, i et forsøk på å dempe prisveksten. (Foto: Jacquelyn Martin/AP/NTB)

Nøytralt rentenivå er det nivået på sentralbankens innskuddsrenter som er forenelig med stabil inflasjon rundt målet på to prosent over tid, samt balanse i arbeidsmarkedet.

– Dagens inflasjonstall er spikeren i kisten for at det vil komme minimum to doble rentehevinger på de kommende rentemøtene til Fed, sier Chen.

Fed har hittil i år hevet renten med 0,75 prosentpoeng opp fra null. Ifølge prisstatistikk fra Bloomberg over amerikanske fremtidskontrakter for styringsrenten i USA, tror markedet at Fed vil heve renten til 2,79 prosent, i løpet av desember i år.

Det tilsvarer en renteøkning på over to prosentpoeng i løpet av et drøyt halvt år, noe som vil gå inn i historiebøkene som en av de raskeste innstramningene i moderne tider. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.