Investorer verden over fulgte nøye med på Fed-sjef Jerome Powells Jackson Hole-tale fredag. Talen var klar: sentralbanken vil ikke trekke seg tilbake i kampen mot rask inflasjon. Å temme den amerikanske inflasjonen vil «påføre amerikanske husholdninger og selskaper smerte», uttalte sentralbanksjefen.
– Dette er de uheldige konsekvensene ved å redusere inflasjonen. Vi vil fortsette frem til vi er sikre på at jobben er gjort, sa Powell.
Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank sier det store spørsmålet er fortsatt hva som skjer på rentemøtet i september, om det blir dobbel renteheving eller trippel. Powell antydet i talen at sentralbanken vil fortsette å øke renten og holde den høy for å temme inflasjonen.
– Slik markedet ser det er sannsynligheten 50/50. Jeg holder en knapp på at de kjører en runde til med trippel renteheving. Rett og slett fordi tegnene fra arbeidsmarkedet viser at det går bra. Jobless claims er svakt fallende, så jeg tror Fed kanskje setter renten opp en kraftig gang til for og så begynne å stramme inn, i og med at renten nå er på et nøytralt nivå, sier Johansen.
Johansen merket seg at Fed var tydelig på at det er avhengig av rapporter om den økonomiske situasjonen frem mot det nye rentemøtet i september. Dersom det kommer nye tall, spesielt fra arbeidsmarkedet, kan det endre seg mener han og legger til:
– Alt i alt er det en tydelig beskjed om at de vil fortsette til «the job is done» som Powell sa.
Venter resesjon
Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets sa til DN fredag at Fed-sjefen er veldig tydelig.
– Han kommer til å heve renten mer, og vil holde den høy for å få ned inflasjonen. Det kommer til å gå ut over økonomien med tanke på arbeidsmarkedet, som vil svekkes, og det vil bli tøffere for husholdningene.
DNB-økonomen er ikke spesielt overrasket over uttalelsene til Fed-sjefen.
– Det markedet lurer på nå er om neste renteheving blir 0,5 prosent eller 0,75 prosent, sier Magnussen.
I går kom nye anslag fra DNB Markets som venter at USA går inn i en resesjon i andre kvartal i 2023. Magnussen holder fortsatt på den troen.
– Basert på det han sier så skal økonomien bremses, men han bruker ikke ordet resesjon. Jeg tror anslaget vårt står seg, men vi tror det blir en mild resesjon.
De toneangivende indeksene på Wall Street åpnet blandet fredag, men i det Powell begynte å prate snudde alle de tre indeksene betydelig ned. Underveis i talen rakk indeksene å snu til oppgang, før de alle tre falt svakt mot slutten.
– Børsene snudde litt under talen, men det er ingen dramatikk i det. Det kan hende at markedet hadde en ørliten forhåpning om at neste rentehevingen skulle bli 0,5 prosent, sier Magnussen.
Trippelrenteheving i juli
Samlingen i Jackson Hole kommer etter at Fed sent i juli igjen hevet styringsrenten med 0,75 prosentpoeng.
Bakgrunnen for de dramatiske rentehevingene er den voldsomme inflasjonen som skyller over USA, i likhet med store deler av verden for øvrig. I juni ble inflasjonen i USA målt til 9,1 prosent, som er det høyest nivået siden 1981.
Spørsmålet handlet på forhånd om «hvor mye» og ikke «om» sentralbanken kom til å øke renten. Selv om en renteøkning normalt påvirker børsene negativt, steg de amerikanske aksjeindeksene samme kveld.
En renteøkning på 0,75 prosentpoeng var med andre ord akseptert av aksjemarkedet.
I notatet fra rentekomiteen ble det trukket frem at jobbveksten har vært robust de seneste månedene, mens arbeidsledigheten har holdt seg lav. Videre pekte komiteen på at den fortsatt høye inflasjonen gjenspeiler ubalanser i tilbud og etterspørsel knyttet til pandemien, høyere mat- og energipriser og bredere prispress.
Viktig inflasjonsindikator
Denne uken har markert slutten på sommerens børsrally på Wall Street. Det har de siste dagene kommet nye tall som sentralbanken følger nøye med på.
Ferske tall fredag viste at kjerneprisveksten var opp 4,6 prosent på årsbasis i juli. Tallene viser hvordan amerikanerne bruker pengene sine, og er en av Federal Reserves foretrukne inflasjonsmålinger. Kjerneprisveksten er utenom mat- og energipriser. Den total prisveksten var opp 6,3 prosent.
Torsdag kom det reviderte tall for bruttonasjonalprodukt for andre kvartal og viste et fall på 0,6 prosent i USA.
Fallet kom etter et fall på 1,6 prosent i første kvartal. Den siste tiden er det stilt spørsmål ved om den amerikanske økonomien allerede er inne i en resesjon, som ofte er definert ved at økonomien faller i to kvartaler på rad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.