Amerikanske priser steg med 8,5 prosent årlig i mars, viste nye tall fra USA tirsdag denne uken. Det er den høyeste inflasjonen siden begynnelsen av 80-tallet.

Kjerneinflasjonen, som er prisveksten justert for mat- og energipriser, var på 6,5 prosent.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) satte i november i gang tiltak for å bremse prisveksten, da den begynte å trappe ned støttekjøp av rentepapirer – og ga de første signalene om renteheving.

I mars ble styringsrenten satt opp med 0,25 prosentpoeng, og støttekjøpene var avsluttet. Samtidig varslet Fed flere rentehevinger fremover, og signaliserte at det snart vil bli aktuelt å redusere sentralbankbalansen.

I et intervju med den britiske avisen Financial Times sier Fed-guvernør James Bullard at det er en «fantasi» å tro at Fed kan få inflasjonen tilstrekkelig ned uten å heve renten til et nivå som vil bremse økonomien.

Videre poengterer han at den amerikanske sentralbanken er nødt til å bli mer offensiv i rentesettingen, for å få bukt med den høyeste prisveksten på flere tiår.

Høyere enn nøytralrenten

Rentekomiteen i Fed har vært tydelig på at den amerikanske styringsrenten må nå et nivå nærmere den såkalte nøytralrenten, som er det rentenivået som hverken gir økt eller redusert prisvekst i økonomien. Den amerikanske nøytralrenten er fortiden anslått å være på rundt 2,4 prosent. Til sammenligning ligger styringsrenten i USA i intervallet 0,25 til 0,5 prosent nå.

– Vi må presse ned de komponentene av inflasjonen som er vedvarende. Å komme til nøytralrenten vil ikke være nok ser det ut som, for selv om noe av inflasjonen kan moderere seg naturlig, er det noen komponenter som ikke vil det, sier han til Financial Times.

Ifølge Bullard må Fed heve renten til et høyere nivå enn nøytralrenten så raskt som mulig dersom den skal klare å få inflasjonen nærmere målet, som er på to prosent over tid.

– Skyhøy inflasjon

Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets sa til DN denne uken at Fed fortsatt har hastverk med å få opp rentene, ettersom arbeidsmarkedet er stramt og inflasjonen stiger videre.

– Alt i alt er det skyhøy inflasjon, som ligger milevis unna inflasjonsmålet, sa han.

DNB Markets venter at Fed vil heve styringsrenten med 0,5 basispunkter både i mai og juni.

Fed-topp Bullard ville allerede i mars heve renten med 0,5 prosentpoeng, men flertallet i rentekomiteen ville kun heve med 0,25 prosentpoeng. Til Financial Times sier Bullard at han støtter en renteheving på 0,5 prosentpoeng i mai.

Tror inflasjonen har nådd toppen

SEB-økonom Elisabet Kopelman viser til at prisene på bruktbiler, som har vært blant driverne av den høye inflasjonen, falt i mars, samtidig som prisveksten på flere varer bremset opp. Hun trekker frem at det i størst grad var prisene på tjenester som økte i USA i mars.

– Vi holder fast ved vårt syn på at dette vil være toppen for inflasjonen, skriver hun i en kommentar til inflasjonstallene.

Kopelman viser til at energiprisene har falt tilbake til nivåene før Russland invaderte Ukraina.

– Tegn til at prisøkningene på kjernevarer avtar, og bruktbilprisene faller, støtter også oppfatningen om at inflasjonen har nådd toppen.

Kjernevarer er varer som inngår i kjerneinflasjonen, der altså mat- og energivarer er ekskludert. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.