– Inflasjon som er for lav kan være en seriøs risiko for økonomien, sa USAs sentralbanksjef Jerome Powell torsdag, under sin hovedtale på det årlige Jackson Hole-symposiet – som for første gang er heldigitalt, som følge av koronapandemien.

I år var det ekstra store forventninger til symposiet, som arrangeres av Federal Reserve-filialen i Kansas City. Ifølge flere amerikanske medier var det på forhånd ventet at Powell kommer med konklusjonene fra sentralbankens gjennomgåelse av dens pengepolitiske rammeverk. Gjennomgåelsen har pågått siden tidlig 2019.

Og Powell skuffet ikke.

Snur om på etablert praksis

Wall Street Journal skrev torsdag at ansatte i Fed har signalisert at sentralbanken vil bryte med det dominerende rammeverket siden sentralbanksjef Paul Volcker innførte det på 1980-tallet, der pengepolitikken i stor grad har handlet om å holde prisstigningen, altså inflasjonen, så lav som mulig. Dette rammeverket ble satt grunnet inflasjonsgaloppen på 1970-tallet – da prisstigningen i USA i gjennomsnitt var på 6,8 prosent.

Siden 2012 har dette vært formalisert i et mål om å holde inflasjonen på to prosent på mellomlang sikt, et mål også en rekke andre sentralbanker – som Norges Bank og Den europeiske sentralbanken – har fått ansvar av respektive myndigheter å følge.

Koronakrisen har imidlertid medført en rekke støttegrep i økonomien, som er rammet både av finansielle sjokk og av en sjokkøkning i arbeidsledigheten.

Av den grunn tror ikke eksperter, som Goldman Sachs-økonomen David Mericle, at sentralbanken når inflasjonsmålet i løpet av de neste årene, fordi ledigheten bare går gradvis ned og full sysselsetting først nås rundt 2025.

Vil se på inflasjonsmålet

Avisen skriver at Powells tale er en naturlig anledning for Powell å forklare hvorfor Fed i fremtiden trolig vil tillate at lengre perioder med lav inflasjon følges av perioder av høyere inflasjon – og dermed heller gå for et gjennomsnittlig inflasjonsmål, enn målet på to prosent.

Powell varsler under talen at man nå heller vil se på toprosentmålet som et gjennomsnittlig mål.

Ifølge Powell kan langvarig lav inflasjon føre til et uvelkomment fall i langsiktig inflasjonsforventninger, noe som igjen kan bidra til å dytte inflasjonen enda lavere.

– Det kan gi en ugunstig syklus der man får evig lavere inflasjon og inflasjonsforventninger, sa Powell.

Som en følge av koronakrisens sterke påvirkning på både den amerikanske og globale økonomien, har styringsrentene verden over falt ned mot null. Og dersom Powells tale er i tråd med det som ventes på forhånd, vil den praktiske konsekvensen være at det vil gå lengre perioder med lave renter enn det som tidligere har vært normalt. Styringsrenten i USA ble tidligere i år kuttet til null prosent.

Fed-sjefens tale følges tett av både tradere, investorer og obligasjonsmarkedet. Wall Street pekte oppover fra start etter at Powell hadde gjort seg ferdig med talen. Dow Jones steg 0,4 prosent fra start, mens S&P 500 og Nasdaq var opp rundt 0,2 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.