USAs sentralbank Federal Reserve (Fed) holder som ventet styringsrenten uendret nær null. Det ble heller ikke kommunisert noen dato for når sentralbankens massive støttekjøp i markedet skal trappes ned, men at slutten på krisetiltakene kan komme snart.

Markedet reagerte positivt da Fed slapp nyhetene i sin pengepolitiske rapport onsdag kveld norsk tid, men falt så tilbake. Da handelen ble avsluttet i New York var nøkkelindeksene krøpet noe promille over nivået de lå på før beskjeden fra Fed to timer tidligere.

  • Den brede samleindeksen S&P 500 steg 0,95 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones steg 1 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 1,02 prosent.

Fortsatt imøtekommende

– Tar man ett steg tilbake ser man at Fed fortsatt er imøtekommende. Det er rimelig å ville vende tilbake til en normaltilstand dersom økonomien er så robust som dataene antyder, sier sjefstrateg Mike Loewengart E*Trade Financial til nyhetsbyrået Bloomberg.

Slik forklarer Loewengart at markedet responderer positivt på at innstrammingene kan komme raskere enn tidligere antydet:

– Det er sannsynlig, gitt den siste tids svingninger, at investorer ser på innstrammingene og potensialet for rentehopp i 2022, som en tillitserklæring til at den økonomiske bedringen fortsetter.

– Har vært kritiske

Fed, som den amerikanske sentralbanken ofte kalles, har kjøpt obligasjoner med begge hender gjennom koronakrisen, et grep for å stabilisere finansmarkedene mens renten har ligget nær null og økonomien for øvrig har vært rammet av pandemien. Nå skriver Fed i den ferske rapporten at det nærmer seg slutten.

«Siden støttekjøpene ble startet i fjor har økonomien vært på bedringens vei, og vi har sett fremgang både med tanke på stabilitet i arbeidsmarkedet, men også for prisnivået. Dersom utviklingen fortsetter som ventet mener Fed at starten på nedtrappingen kan komme snart», skriver Fed.

– Støttekjøpene har vært kritiske og har hjulpet til med å stabilisere markedet. Vi har diskutert hvor raskt nedtrappingen skal skje. Så lenge økonomien er på bedringens vei ser vi for oss en gradvis nedtrapping som blir avsluttet rundt midten av neste år, sa sentralbanksjef Jerome Powell på en pressekonferanse.

Samtidig går det frem at halvparten av medlemmene i sentralbankstyret ser for seg at første renteheving kan skje i 2022. Ved forrige møte i juni trodde et flertall at dette ikke kom til å skje før i 2023.

De amerikanske nøkkelindeksene steg umiddelbart etter fremleggingen av rentebeslutningen, men falt tilbake igjen under Jerome Powells tale. Dette er helt som vanlig, ifølge Bespoke Investment Group.

Justerer vekstanslag

I rapporten som ble sluppet onsdag kom Fed også med ferske prognoser for hva det tror om amerikansk økonomi i tiden som kommer.

Det går frem at sentralbanken nå justerer en rekke makroøkonomiske anslag fra møtet i juni.

  • Komitémedlemmene ser for seg en vekst i brutto nasjonalprodukt på 5,9 prosent i år, mot et tidligere anslag på syv prosents vekst. I 2022 anslås det en vekst på 3,8 prosent, mot tidligere 3,3 prosent.
  • Det anslås en sterkere vekst i kjerneinflasjonen i år på 3,7 prosent, opp fra tre prosent ved forrige møte i juni. I 2022 ser Fed for seg inflasjon på 2,3 prosent, mot et tidligere anslag på 2,1 prosent.
  • Anslagene for arbeidsledigheten neste år står fast på 3,8 prosent. I år ser sentralbanken for seg en arbeidsledighet på 4,8 prosent, opp fra det tidligere anslaget på 4,5 prosent.

– Beskjeden fra Fed er herlig vag. Markedet har allerede priset inn nedtrappingen og venter nå på en eksakt dato. Anslagene for rentenivået er noe mer moderate enn markedet hadde fryktet, sier sjefstrateg Seema Shah i Principal Global Investors til CNBC.

Sentralbanksjef Powell gjentok på en pressekonferanse at starten på nedtrappingen av støttekjøpene – og hvor raskt det vil skje – ikke er ment å være et direkte signal på når renteøkningene starter.

Ifølge Fed vil det ha andre, mer strenge tester for når tiden er rett for å øke styringsrenten. Sentralbanksjef Powell trakk blant annet frem at «rett tidspunkt for renteøkning» vil avhenge av hvordan arbeidsmarkedet, inflasjon og øvrig vekst i økonomien utvikler seg de neste månedene og årene.

«Bare et tidsspørsmål»

Mens milliarder av dollar har blitt sprøytet inn i markedet har de amerikanske børsene steget til stadige nye toppnoteringer. Støttekjøp-tiltakene ble innført på starten av koronakrisen, og Fed har spyttet inn mer enn 100 milliarder dollar i markedet hver måned gjennom pandemien.

Men i takt med en oppløftende makroøkonomisk utvikling siden det innledende koronasjokket, har mange spurt seg hvor lenge kjøpefesten kom til å vare. I august sa Powell at nedtrappingen kan starte allerede i år.

– Jeg tror det bare er et tidsspørsmål for de må si noe konkret, men akkurat når det blir er åpent, sa sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen i forkant av rentebeskjeden.

Både Holvik og seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets var enige om at de trodde på en forsiktig tone fra Fed etter denne ukens samling.

Gonsholt Hov trakk blant annet frem arbeidsmarkedsrapporten for august, der fasiten ble langt færre nye jobber enn det som var ventet.

– Intensjonen om å starte nedtrappingen innen året er omme er vi klar over. Det har dreiet seg om timing. Hadde det kommet veldig sterke makrotall ut på sensommeren kunne møtet denne uken vært rett tidspunkt. Men nøkkeltallene har vært svakere enn ventet, og spesielt arbeidsmarkedsrapporten i august var skuffende, sa Gonsholt Hov.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.